bild Laddas… bild Laddas…
Sid Uppd.
2010-09-28
SKK - Hundägarnas Riksorganisation
Hundsport
Hundsport | Redaktionellt
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Sveriges Hundungdom
Sveriges Hundungdoms Kansli | Box 6, 163 21 Spånga.
Telefon: 08-795 30 85 | E-post: info@shu.se | HEMSIDA: www.shu.se/
Bild laddas...Ninna vinner sin klass i Juniorshowmanship.

Min första resa till USA

I början av året blev jag (Ninna Odehag) tilldelad Östsvenska Terrierklubbens resestipendium. För pengarna åkte jag till USA tillsammans med uppfödaren Malin Byberg, Isotop’s kennel och hennes sandfärgade hanhund Skalman, Ch Isotop’s Battery.

Vi flög den 22 september till Baltimore, USA. Amerikansk tid var vi framme klockan 19.00, men för oss var det mitt i natten, så vi var väldigt trötta efter 10 timmars flygning med mellanlandning på Island. Skalman hade klarat sig jättebra och var inte alls stressad när han fick komma ut ur buren på Baltimores flygplats.

Linda M Freeman, Chelsea Blue Bedlingtons som vi två veckor framåt skulle bo hos hämtade upp oss på flygplatsen och så körde vi hem till Linda i hennes stora ”hundvan”. Vi möttes av Lindas make Niles och deras nio bedlingtonterriers. Linda hade också två valpkullar och tillsammans var det 10 valpar och de var så himla goa och alla såg väldigt lovande ut som utställningshundar!

Dagen efter att vi kommit till USA åkte Linda, Malin och jag tunnelbana in till Washington DC. Vi gick där och kollade på de olika museerna. Mitt i Washington var det den här veckan en indian festival.

På fredagen började utställningarna och vi klev upp vid klockan 05.00 för att göra i ordning ca 5-6 hundar som skulle ställas ut den här dagen. Linda badade hundarna, Malin och jag fönade och borstade hundarna och sedan sattes varje hund in i en varsin bur. Linda hade åtta uppfällda utställningsburar i sin van så att varje hund fick sin egen ”lya”.

Väl framme på plats sattes mattor ut och ett tak från vanen rullades ut, trimbord sattes upp och så startade vi med att putsa alla hundarna! Det gick fort då de var fixade på morgonen, bara lite putsning och de var redo för ringen.

Vi fick alla mycket bra resultat den här dagen... Skalman blev Best Of Winners och fick en 3 points major på sin första utställning i USA (15 poäng och 2 majors behövs i USA för att hunden ska bli Amerikansk Champion!). Den sandfärgade hanen Rootie, Ch Chelsea’s Rootbeer Float Me blev den här dagen BIR och blev senare BIG-1:a!

Vann min klass i Junior Handling
Detta var Lindas första BIG-1:a placering sedan hon började med hundutställningar, vilket var för mer än 20 år sedan! I USA är det så att fyra hundar placeras i de olika grupperna och sedan i BIS-finalen så är det endast en som blir Best In Show och de andra har blivit BIG-1:a i sina respektive grupper. Hur gick det då för mig den första dagen?!

Jo, jag vann min klass med ”min” hund Mr Chips, Ch Jewelbox Diamond Chip men blev senare inte BIS-1:a Handler. Även här är det så att bara en handler blir Bäst och sedan har alla andra vunnit sina vardera grupper.

Amerikanska klasser
Det finns fyra olika juniorhandlinggrupper i USA. Noviceklasserna är en grupp för nybörjare eller de som ännu inte tagit tre första placeringar då man måste ha det för att flyttas upp till den högre klassen.

De olika klasserna är alltså Novice Junior & Open Junior –ungdomar 9-13 år. Novice Senior & Open Senior – ungdomar 14-18 år. Jag gick i Novice Senior och hade nu fått en första placering... två kvar!

De övriga resultaten den här helgen blev som sådana att Skalman även på lördagen blev Best Of Winners men fick en 4 points major. Samma dag blev jag 2:a i min klass i Juniorshowmanship. På söndagen blev Skalman ”bara” Winners Dog och tog en 3 points major. Jag blev samma dag 1:a i ”Juniors”.

Shopping i New York
På måndagen packade vi hela vanen full med väskor, hundar och åkte mot New York, vi skulle komma tillbaka en vecka senare. Resan från Vienna i Virginia där Linda bor till New York tog ca 5 timmar.

Vi var framme på kvällen och gick nästan på en gång till sängs, först packade vi in varsin bur till alla åtta hundar, vår egen packning och så åt vi en god middag hemma hos Howard Salomon som vi skulle bo hos några dagar framåt. Både tisdagen och onsdagen tillbringade vi i New York med att shoppa på det stora köpcentret Macy’s och så var vi även på 86:e våningen av Empire State Building.

På torsdagen var det dags för utställningar igen och vi fixade många hundar på morgonen innan vi lämnade Howard och åkte mot utställningsplatsen. Det var en ganska dyster dag då det var kallt och småregnigt, men inte hindrade det oss!

Hundarna gjordes i ordning och vi satte på oss våra kavajer och kjolar. Skalman blev åter igen Best Of Winners och fick en 4 points major, endast 1 poäng fattades nu för att Skalis skulle ta den Amerikanska Champion titeln! Den här dagen var det ingen Juniorshowmanship.

På fredagen gick det varken bra för Skalman eller någon av Lindas hundar men bättre gick det för mig i Juniorshowmanship. Vi var tre bedlingtonungdomar i Novice Senior class. Två killar som var 15 och 16 år och så jag som är 14. Och vem vinner! Jo, jag! Det var så himla roligt då mitt mål för denna tripp var att bli uppflyttad till den stora klassen! Jag fick nu min första rosett och en vinnarskål!

Utställningarna före hade jag endast fått snygga band så det var roligt att få en rosett! På lördagen så var det ingen Juniorshowmanship och det gick inte heller så bra för våra hundar.

Världens största terrierutställning
På söndagen kom huvudattraktionen på denna resa! Montgomery 2004 som är världens största terrierutställning. 86 bedlington var anmälda, nästan tre gånger så många som det var på vår special i Sverige förra året! Det var så häftigt att se skillnaden på de olika hundarna.

Vi träffade även en massa svenskar på utställningen, men endast terrierfolk! Men hur gick det för oss på vår sista amerikanska utställning?

Vi har tårar i ögonen när Skalman tar sin AMCh titel och blir Winners Dog! Både Malin och jag blev överlyckliga, vilken seger för Skalman! Och på sista försöket på denna resa!

Högre krav i Sverige
Precis på minuten var det att jag inte skulle hinna med Juniorshowmanship den här dagen men jag lyckades komma i tid!

Hur det gick? Jo, ingen placering blev det för mig i Open Senior class men vad gör det nu när jag ändå vunnit min klass tidigare tre gånger! Många Juniorshowmanship domare tyckte om mitt sätt att visa hundar och tyckte att det borde bli svårare i USA då de inte har så många regler.

Ser man på skillnaden mellan USA och Sverige så har vi mycket högre krav här i Sverige, vilket är bra!

Även två stora proffshandlers (varav en av dom även var domare) kom fram till mig en av dagarna och sa att de verkligen tyckte jag var kanonduktig och önskade mig lycka till...

Även en ledare på en handlerkurs jag var på ville att jag skulle e-maila mina framtida Juniorhandlingresultat från Sverige till henne, den här kvinnan var ordförande i Juniorshowmanship avdelningen på Amerikanska Kennelklubben.

På måndagen efter att vi lämnat de amerikanska utställningsringarna så var vi på Earthdog Trail. En tävling där hunden springer ner i ett gryt med en massa olika tunnlar varav den rätta (som hunden måste ta sig till) har en bur med en råtta i. Hunden ska när den kommit fram till råttan arbeta genom att gräva och skälla mot råttan utan att avsluta arbetet och komma upp, en viss tid har hunden på sig.

Sandy Miles som är fodervärd till Rootie och äger en tik vid namn Josey var redan på plats och tog emot sina hundar. Lite senare startade tävlingen men det gick varken bra för Rootie eller Sandys tredje bedlington Clancy. Men det var väldigt intressant att se på det här då vi inte har det i Sverige. Rootie har redan den största titeln inom den här sporten som är Master Earthdog så bara han vill så kan han vara jätteduktig!

Hoppas få komma tillbaka
På onsdagen innan vår resa hem till Sverige åkte vi iväg till ett stort köpcenter nära Lindas hem och det var väldigt trevligt att gå där och små- handla för våra sista dollar och ta oss en varsin typisk amerikansk Hot Dog!

Bra arrangerade utställningar och många vackra hundar har jag sett under min resa till USA så jag hoppas nu väldigt mycket på att kunna komma tillbaka nästa år!

Hundsport | Copyright
bild Laddas… bild Laddas…
Hundsport

Gå upp! Hundsport | Copyright