Hundsport.se Annons | Hundstallet | Annons
| SNF | Hundsport.se
mån 17 nov 2008
Aktuellt nr...
Ledaren
"Wilseledare"
Länsklubbar
Agilityhundar
Brukshundar
Lydnadshundar
Hundkapp
Freestyle
Junior handling
Hundungdom
Bragdhundar
Artikel-Bank
Rad-annonser
Veterinären
berättar...
Regler, priser...
Årets Topplista
Att tänka på...
Hundpensionat
Hunddagis
Vandrarhem
Lydnadsträna
för klass I
Platsliggning
Smällar-
Uppropet!
Träna inför
nyårsafton...
Hund i varm bil
Bra skydd
med bilbur...
Resande tass...
DNA-test
Hundstatistik
Djurägarekort
Hundstallet
Sv. Hunddag
Djurens hjälte
Lag mot tidelag
Rehabilitering
Hundmassage
Döv hundägare
Allemansrätt
Skapa Hemsida
Boken om
Sv. hundraser
Mijöträna din
nya kompis...
Bo med hund på vandrarhem!
[Fotografi: Svanar över Maple våtmark i Skåne av Karlo Pesjak/STF]

Att behöva lämna hunden hos släkt och vänner eller på ett hundpensionat när det är dags att åka på semester är knappast hundägarens drömsituation.
Hundvänliga vandrarhem, visst finns de! Drygt tvåhundra stycken spridda över hela landet närmare bestämt. Här är din och hundens guide till Sverigesemestern.

Bild laddas... Bild laddas...
TILL VÄNSTER: På vandrarhemmet af Chapman i Stockholm möts mäniskor och kulturer. Här är boendet i hytt en upplevelse i sig. TILL HÖGER: Följ med i spåren av riddaren Arn Magnusson. Verkliga platser i Västergötland får liv av Jan Guillous uppdiktade figurer. [Bild: Harald Jonsson/STF]

 
Ska man ge sig av på årets kanske största äventyr vill man självklart att alla familjemedlemmar ska få följa med. Inklusive de fyrbenta.
Om du väljer att semestra i Sverige är det inget som helst problem, även om allt fler hotell börjar bli något mer njugga mot fyrbenta gäster.

Hundvänliga Kungälv
Två tredjedelar av landets vandrarhem i Svenska Turistföreningens (STF) regi, närmare bestämt 206 stycken, erbjuder rum där du får bo med hund.
Hur många rum som finns att tillgå varierar. Vissa vandrarhem har bara ett ”hundrum” som då snabbt blir uppbokat, andra har några stycken. Kungälvs vandrarhem är ett av få som är helt hundanpassat.
–Allt fler hotell och vandrarhem väljer att inte ta emot hundar. Men vi har själva hund och tycker att någonstans måste hundägarna få ta vägen. Personer med svåra allergier hänvisar vi istället till andra anläggningar, säger Fredrika Söderlund, vandrarhemsvärd i Kungälv.
 
Bild laddas... Bild laddas...
TILL VÄNSTER: I STFs årsbok får läsaren följa med på allt från fjällvandringar och jorden-runt-resor till festivalbesök och levande rollspel. TILL HÖGER: I Gästhamnsguiden finns information om 480 av Sveriges gästhamnar. Hamnarna klassificeras av STF enligt kriterierna säkerhet, miljö, toaletter och duschar. [Bild: Bosse Lind/STF]

 
Billigt för medlemmar
En bädd på STF:s vandrarhem kostar mellan 80 och 280 kronor om man löst medlemskap i föreningen. Barn betalar halva priset. Vissa vandrarhem kräver dock att du betalar för ett enkelrum när du reser med hund, eftersom det inte är säkert att någon annan vill dela rummet med dig och hunden.
Ett enkelrum får maximalt kosta dubbelt så mycket som en bädd, alltså mellan 160 och 560 kronor. Ibland måste man också betala en extra avgift för hunden, oftast omkring 30 kronor per hund och natt.
Det finns ingen generell gräns för hur många hundar man får ta med sig, men mellan en och tre brukar inte ställa till med några problem. Något som gäller för de flesta vandrarhemmen är att hundarna inte får vistas i allmänna utrymmen som kök och sällskapsrum – av allergiskäl och av hänsyn till hundrädda gäster.
Just hänsyn och ansvar är det vandrarhemsvärdarna tycker är absolut viktigast när man reser med hund.
–Som ansvarskännande hundägare bor man på vandrarhem om man vet att hunden är social och kan umgås med andra människor samt kan umgås och träVa andra hundar, säger Agneta Landgren på Villa Söderåsen i Röstånga.
 
Bild laddas... Bild laddas...
TILL VÄNSTER: Att fjällvandra behöver varken vara svårt eller jobbigt. Strax söder om Abisko väntar den vedeldade bastun vid Alesjaure och sen en kall öl och ett dopp i jokken för den som vill. TILL HÖGER: Rid skogshästsafari genom kulturreservat i småländska Åsens by. Här är miljön bevarad som den såg ut vid sekelskiftet och brukas enligt gamla metoder. [Bild: Lennart Gustavson/STF]

 
Ökad populäritet
Många tänker fortfarande på begreppet vandrarhem som någon slags relik från 1940-50-talen, den tid då semesterlagen blev allmän och allt fler människor fick möjlighet att se sig om i sitt eget land. Inget kunde dock vara mer fel! Dagens vandrarhem håller hög standard – det är bara priserna som känns otidsenligt låga...
Det är populärt att bo på vandrarhem och under sommaren brukar det vara extra svårt att få plats, särskilt om man reser med hund.
–Man bör vara ute i god tid med sin bokning. Vi brukar rekommendera gäster att boka så snart de vet ankomstdag, säger Inga-Lill Johansson på vandrarhemmet i Borlänge.
Det är en bra riktlinje som verkar gälla även för de andra hundvänliga vandrarhemmen.
Så är du intresserad av att se landet i hundsällskap i sommar finns det bara en sak att göra – kasta dig på telefonen och boka!
 
Bild laddas... Bild laddas...
TILL VÄNSTER: Djur och natur är en viktig del av STFs sommarutbud. Det finns till exempel paket i lantlig miljö där deltagarna själva får delta i gårdens arbete. TILL HÖGER: STF Vandrarhem Söderköping vackert beläget vid Göta kanal.
REPORTAGE AV:
Angelica Hemlin, text och bilder från Svenska Turistföreningen.

 

ATT TÄNKA PÅ:
Några små nyttiga tips som gör umgänget med icke-hundägande gäster lite enklare!
• Boka i god tid.
• Säg till innan att du reser med hund.
• Visa hänsyn.
• Låt inte din hund sova i sängen.
• Torka av tassarna.
• Håll hunden kopplad.
• Var lite extra noga med städningen.
Sv. Turistföreningen
För mer information om STFs vandrarhem samt medlemskap:
Sv. Turistföreningen
Box 25, 101 20 Sthlm.

STF Telefon:
08 - 463 21 00
STF Resor:
020 - 29 29 29
(Se web-länk nedan...)
Sv. Vandrarhem För.
SVIF bildades 1991, en sammanslutning av flera fristående vandrarhem i Sverige:
SVIF. Box 9,
450 43 Smögen.

SVIF Telefon:
0413 - 55 34 50
(Se web-länk nedan...)
 STF Turist
 SVIF

 

Bild laddas...
Tjejflugan är namnet på ett nytt paket i Saxnäs, enbart riktat till tjejer.

Bild laddas...
Första fjällvandringen är ett av STFs många arrangemang i den svenska fjällen. [Bild: Pelle Andersson/STF]
Huvud-lankar...
Ga upp... HUNDSPORT. Box 201 36. 161 02 Bromma. Tel: 08-80 85 65. Fax: 08-80 85 95.
Copyright: Sv. Kennelklubbens tidskrift HUNDSPORT. Alla rättigheter förbehållna.