| Hundstallet | Hundsport.se
ons 26 sep 2007
Aktuellt nr...
Ledaren
"Wilseledare"
Länsklubbar
Agilityhundar
Brukshundar
Lydnadshundar
Junior handling
Artikel-Bank
Rad-annonser
Veterinären
berättar...
Regler, priser...
Årets Topplista
Att tänka på...
Hundpensionat
Hunddagis
Vandrarhem
Lydnadsträna
för klass I
Smällar-
Uppropet!
Träna inför
nyårsafton...
Hund i varm bil
Bra skydd
med bilbur...
Resande tass...
Djurägarekort
Sv. Hunddag
Djurens hjälte
Bragdhundar
Lag mot tidelag
Döv hundägare
Allemansrätt
Skapa Hemsida
Mijöträna din
nya kompis...
Hundungdom
Hundmärken
Hundpensionat
Under framförallt sommaren är det många hundägare som börjar fundera över var man ska lämna sin hund när man åker på semester. Många löser det genom släkt och vänner medan andra lämnar sin hund på hundpensionat.
HUNDSPORT har ringt runt till några hundhotell och hunddagis runt om i landet för att se vilka skillnader och likheter som finns mellan de olika alternativen. Dessutom har vi besökt två hundpensionat för att få en inblick i verksamheten och se hur hundarna har det.
Samtliga hundpensionat och hunddagis som ingår i jämförelsen (se länkar härintill till vänster) är naturligtvis godkända av såväl hälsovårdsnämnd som kennelkonsulenter (enligt egen uppgift) och har den så viktiga ansvarsförsäkringen för sin verksamhet.
Tänk dock på att detta är inte en försäkring som ersätter hundens egen liv- och veterinärvårdsförsäkring!

Kräv godkännandebevis!
Att verksamheten är godkänd av såväl den kommunala hälsovårdsnämnden som av Kennelklubbens konsulenter är det första man bör försäkra sej om då man kontaktar ett hundpensionat. Alla vill naturligtvis ha dessa godkännanden, och skulle det vara så att man inte har en godkänd inspektion från någon av dessa två kontroll-organ så beror det förmodligen på ganska stora brister i verksamheten.
Att det är godkänt är alltså inte en garanti för ett optimalt omhändertagande, men väl en grundtrygghet för att undvika de mest oseriösa.

Stamgäster
Inför storhelger och semestertider är efterfrågan mycket stor och i storstads områdena kan det vara svårt att hitta en lämplig plats om man inte är ute i mycket god tid. Flera av de innehavare jag har pratat med berättar att gruppen av stamkunder är stor och många av dessa har insett fördelen med att boka plats från år till år.
I andra delar av landet har man dels sitt lokala geografiska upptagningsområde men även där märks trycket från storstäderna. Många väljer att ta med hunden en bit på vägen och låta den stanna på ett hundpensionat de passerar och där det varit lättare att få en plats om man varit sent ute. Det gäller alltså att planera sin semester i god tid om man är hundägare!
Väldigt många hundägare vill besöka hundpensionatet i förväg för att förvissa sej om att hunden får det bra, och det välkomnar de allra flesta innehavare. Tänk dock på att ringa och avtala en tid innan!
För att få arbetet att fungera och för att kunna erbjuda hundarna såväl lugn och ro som regelbundna promenader är det viktigt att kunna planera arbetet – och oanmälda besök liksom kunder som inte kommer på avtalade tider stör snabbt hela dagsrutinen.

Bild laddas...
[BILDEN] Carina Sääf i vårsolen utanför sitt gemytliga lilla hundpensionat.

 
Det är faktiskt inte hundarna som vållar bekymmer när man frågar de som arbetar på ett hundpensionat, utan just detta fenomen att tyvärr allt för många hundägare inte tänker på hur viktigt det är att avtala tider och sedan hålla dessa! Minst lika viktigt som miljön hunden ska vistas i är människorna den möter, och inte minst att hunden själv är väl förberedd.
–Träna hunden redan som valp att vara instängd korta stunder i en hage eller liknande så slipper den bli så förtvivlad över den nya situationen, tipsar en innehavare. Att sköta ett hundpensionat kräver mycket arbete och för att hundarna ska få den omvårdnad och tillsyn de behöver ha är det nästan ett måste att någon eller några ägnar sin dag åt detta. Bland dem Hundsport pratat med var det heller ingen som lämnade hundarna för att förvärvsarbeta, och hos de allra flesta fanns för det mesta även en eller flera praktikanter som med brinnande intresse tog sej an arbetet.
De flesta innehavarna hade lång erfarenhet av hundar och utöver arbetet med andras hundar var de även själva aktiva hundägare.

Hur ser en typisk hundpensionat-dag ut?
På de allra flesta ställen börjar dagen med morgonrastning och utfodring av hundarna. Efter frukost släpps hundarna ut i sina rastgårdar medan ett noggrant arbete med städning av såväl hundhus som rasthagar utförs.
När allt är rent och fint igen är det på de flesta ställen dags för en riktig promenad. Detta kan ta sin tid innan alla hundar har fått sin promenad, och det blir ofta mer än några kilometers traskande varje dag för innehavarna.
I den mån det fungerar och hundarna själva uppskattar sällskap försöker de flesta att promenera med mer än en hund åt gången, dels för att spara lite tid och kunna göra turen lite längre men framför allt för hundarnas skull som då får träVa sina grannar och busa en stund. Efter motionsrundan är det dags för middagsvila och samtidigt finns tid för den dagliga skötseln av pälsar och kloklippning mm.
På de allra flesta ställen är det sedan dags för ännu en liten promenad innan hundarna åter utfodras och rastgårdarna än en gång städas. Som för alla hundägare avslutas även här dagen med en kvällsrastning innan det är dags att säja god natt.

Kommer snabbt in i rutinerna
När hundsport besökte Lady & Lufsens Hundpensionat utanför Sunne var alla hundar nyligen hemkomna efter den dagliga förmiddagspromenaden och allt var lugnt och tyst. Var och en vilade i sin box, men när de hörde främmande röster dök ett och annat nyfiket huvud ut genom luckan till rastgården.

Bild laddas...
[BILDEN] Loke, två år gammal, gör allt för att visa Carina sin glädje. Att hundarna trivs i de ljusa fina lokalerna, är inte speciellt svårt att förstå.

 
Carina berättade att det nästan alltid är lugnt och tyst vid den här tiden på dagen, och att det är väldigt sällan någon hund har svårt att komma in i rutinerna och finna sej till rätta. En enda gång har hon haft en gäst som
inte alls kunde slå sej till ro, och den gången ringde hon upp den kontaktperson som ägaren uppgett och hunden fick åka till en släkting istället.
Efteråt var hundägaren mycket tacksam att hon ringt och berättat om problemet istället för att låta hunden stanna hela veckan som avtalat.
–Det är jätte viktigt att vi alltid får en kontaktperson som vi kan ringa om något skulle hända eller hunden blir sjuk, men självklart kan även hundägarna ringa och höra hur hunden har det, säjer Carina.

Årliga kontroller
Lady & Lufsen är relativt nyöppnat och lokalerna är fräscha och ändamålsenliga. Allt är nybyggt för att passa verksamheten och Carina kan därmed ägna en stor del av sin tid åt hundarna. Att ha lättarbetade och lättstädade lokaler menar Carina är jätte viktigt liksom att ha säkra rasthagar och boxar. Ingen får komma lös utan tillsyn!
Alldeles innanför ytterdörren kommer man in i ett rum som fungerar som kombinerat kontor och reception. Här tar Carina emot sina gäster och uppgifter om hundarna skrivs in i datorn samtidigt som kontrakt med villkoren för inackorderingen fylls i. På väggen hänger besiktningsprotokoll från såväl HVN som kennelkonsulenter, och jag konstaterar att besöken varit årliga.
Här inne får hunden också bekanta sej med miljön och ägarna får en liten pratstund. När det sedan är dags att lämna hunden brukar Carina ta med den ut på en liten promenad medan ägarna lämnar pensionatet.
–Det blir inte lika dramatiskt om hunden går iväg en liten tur medan ägarna reser. Då slipper den dessutom se och höra bilen försvinna, säjer Carina.
Att det skulle vara lämnade, längtande hundar som är hos Carina kan man inte tro. Svansarna viftar och glädjen är stor när de hälsar på Carina för kanske tionde gången den här dagen...
REPORTAGE AV:
Kerstin Einarson,
text och bild.

 

 

Bild laddas...
För Hundsport.se:  KERSTIN EINARSON, text och bild
Huvud-lankar...
Ga upp... HUNDSPORT. Box 201 36. 161 02 Bromma. Tel: 08-80 85 65. Fax: 08-80 85 95.
Copyright: Sv. Kennelklubbens tidskrift HUNDSPORT. Alla rättigheter förbehållna.