Bild Laddas… Bild Laddas…
bild ladas…
SKKs tidskrift Hundsport
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…

SKK samarbetar med flygfraktbolag
Världen över på resande tass...

När lilla pudeln "Gillis" går in i sin flygbox på Arlanda har han en lång resa framför sig. Han ska skickas till Australien för att följa med sin matte Annica Hansson på en årslång arbetsvistelse där.
Lilla tervuerenvalpen Hexen House Thrym har precis lämnat sin mamma och sina syskon för att åka till sin nya ägare i New York. Han förstår ingenting och lägger sig bekvämt tillrätta med ett tuggben i högsta hugg i buren...

Bild laddas...
Pudeln "Gillis" på väg mot sitt livs längsta resa med matte Annica Hansson.

Vi befinner oss hos Trust. som är ett fraktföretag inom SAS. Bolaget har specialiserat sig på att sköta transporter av gods som kräver särskild omsorg vilket utöver farligt gods och värdetransporter självklart gäller djur!

Både import och export av hundar ökar, liksom även resande med hund, och därför har Svenska Kennelklubben (SKK) inlett ett samarbete med Trust. som bland annat ger SKKs medlemmar 10% rabatt.

–I dagsläget är det ca 25 länder som i stort sett har samma gränsregler, säger SKKs vd Ulf Uddman. Genom samarbetet med Trust. blir vi delaktiga och får bättre inblick i detta nätverk.

Mest är det hundar och katter – men även en krokodil?
Vi återvänder till hundar på Arlanda. Det är Trust. Mikael Ekman, en av tre tjänstemän på bolaget, som handlägger deras utfärd.

Han berättar att av de djur som skickas är 95% hundar och katter. De övriga procenten innehåller en brokig skara! Småapor, fåglar och reptiler passerar regelbundet terminalen. En krokodil är det mest exklusiva Mikael har hanterat – "då höll man fingrarna i styr".

Varje månad skickas ca 10 – 20 hundar från Arlanda. De vanligaste destinationerna är New York och Chicago. Inom Norden väljer man ofta andra färdsätt än flyg.

Det är just till New York valpen i inledning ska. Vad är det som ska klaffa, hur lång tid tar det, hur mår valpen efter resan?

–Min erfarenhet är att det oftast är enklare att skicka valpar än vuxna djur. De har inga tidigare erfarenheter och brukar slå sig till ro i buren. Just den här avsändaren har varit med förr och buren är ordentligt iordninggjord med tidningspapper och en hundfäll, tuggben och is i vattenkoppen som smälter vartefter, kommenterar Mikael.

–Hunden har ca 8-9 timmar i buren framför sig. Den ska finnas på plats 1 1/2 timme före avgång. Vi kontrollerar alltid alla papper innan hunden går in i buren.

När det gäller USA måste man vara beredd på att det kan bli förändringar med kort varsel då den mottagande flygplatsen kan meddela väderhinder. Det är inte ovanligt att man bedömmer att det är för varmt att ta emot en hund.

Värmekänsliga trubbnosar
–Vissa flygbolag tar inte emot trubbnosiga hundar just beroende på att de är känsligare för värme, berättar Mikael vidare. Han vill också påtala att Trust. är speditör, inte ett flygbolag. Det kan vara olika bolag som fraktar hundarna, fraktbolagets uppgift är att hitta bästa transportlösningen.

När det gäller pudeln "Gillis" resa är det lite mer komplicerat. Australien ligger förfärligt långt bort och har hårdare regler.

"Gillis" ska först till gränsveterinären som kontrollerar att alla utförselhandlingar är korrekta och att ID-märkningen stämmer. Veterinären gör också en allmän bedömning av hälsotillståndet precis vid utresan, att hunden ser pigg ut helt enkelt.

När allt är klart och hunden gått in i sin bur plomberas den och får inte öppnas under resan. Då är klockan ca 10.00 här på Arlanda och hunden kommer fram 04.30 lokal tid två dagar senare.

Vid mellanlandningarna får hunden mat enligt ägarens anvisningar som sitter på buren och den har tillgång till färskt vatten under hela färden förstås.

Sid Uppd.
2010-09-08
SKK

Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga.

Tel: 08/795 30 00.
Fax: 08/795 30 40.

info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se
Bild laddas...
Bild laddas...
Leif Granlund är en van exportör, har skickat ett femtontal valpar med flyg både i Europa och över Atlanten. Hexen House Thrym ska bli vallhund på Long Island.
LÄS MER Om Trust...
Ytterligare information finns att läsa på Trust.s egen webplats: www.trustforwarding.com
FAKTA
Utlandsresa och/eller export med hund
Förutom den övriga planeringen som krävs vid en export eller utlandsresa med hund, kan hanteringen gällande själva flygresan se ut så här i korthet:
• Trust. vill ha bokningen minst en vecka i förväg till önskad ort.
• Trust. tar reda på flygbolag som accepterar djur på sträckan.
• Trust. kontrollerar att handlingar finns & att kopior finns på buren.
• Trust. ordnar transittillstånd under resan ordnar.
• Trust. ordnar eskort till gränsveterinären.
• Det går att teckna en speciell reseförsäkring för hunden.

SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright