Bild Laddas… Bild Laddas…
bild ladas…
SKKs tidskrift Hundsport
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…

Hundmassage | Bevara din hunds hälsa

Många hundägare ”investerar” mycket tid i att aktivera sina hund-ar. Det kan handla om lydnadsträning, spårning, skydd och agility. Vi aktiverar våra hundar på till exempel träningsbanan eller ute i skog och mark. Fördelen med alla dessa aktiviteter är att vi får tillbringa mycket tid med våra hundar samtidigt som vi håller dem fysiskt och mentalt alerta.

Bild laddas...

Andra använder hundar professionellt, som till exempel poliser och väktare. Vi förväntar oss att dessa hundar är fysiskt vältränade och att de ska klara av sina ”jobb”. Många ställer ut sina hundar för att främja rasens utseende och mentalitet.

Det är positivt, men vi kanske skulle bedöma rörligheten mer för att sträva efter en skötsel som kan minimera risken från framtida muskulära skador.

Förutom att vi lägger ned mycket tid på våra hundar så lägger vi också ner en hel del pengar för att kunna ha en klok och alert hund. Det forskas mycket i hur vi ska kunna öka vår hunds välbefinnande. Det kan vara allt från kost till träningsmetoder. Vi har ju hela tiden vår hunds välbefinnande i centrum. God omvårdnad och hälsosam kost är A och O.

Jag tycker att man kan jämföra tävlande hundar med proffesionella idrottsutövare. Både hunden och idrottaren utför en fysisk prestation, en målmedveten satsning som sätts in för att nå ett bestämt resultat. En hund kan behöva komma i form till en tävling eller aktiv säsong och kan tränas på olika sätt: genom cykling, simning eller genom att springa i sandtag och backar. Detta sker genomtänkt och bara med hundar som redan har god grundkondition.

En förutsättning för att prestera maximalt är att man underhåller hundens fysik. En proffesionell idrottare har ofta en stab av tränare, läkare och sjukgymnaster runt sig under en aktiv säsong. Varför skulle inte människans bästa vän kunna få den formen av omsorg/behandling när den utför sin prestation eller hårda arbete genom att tävla?

Massage och stretching hjälper hunden till bra fysisk och psykisk form
Hur mycket vi än bryr oss och hur mycket vi än tar hand om våra hundar så kan de bli skadade eller sjuka. Om skadan är muskel- eller ledorienterad så kan en veterinär eller en fysioterapeut hjälpa till.

Om det är en nedärvd defekt i höft eller led så finns det egentligen bara smärtstillande åtgärder tillgängliga. Vi kan inte reparera dessa typer av defekter och vi kan inte heller förhindra alla olika typer av skador.

Men vi kan faktiskt bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet. Massage och stretching hjälper vår hund att vara i såväl fysisk som psykisk balans. Med massage och stretching bibehåller vår hund sin naturliga rörlighet upp i hög ålder.

En väl fungerande hund har naturlig elasticitet och smidighet. En hund med förkortad muskulatur eller med muskelspänningar har ett tryck över leden och rörligheten runt leden försämras. Blodcirkulationen hämmas också kring dessa leder genom att blodkärlen stryps åt. Musklerna, lederna, senorna och fästena får otillräckligt med näring och syre.

Den försämrade genomströmningen innebär också att mjölksyra som byggts upp i musklerna inte transporteras bort på ett naturligt sätt. Vi får en ansamling av mjölksyra och andra slaggprodukter, vilket leder till att smärtreceptorerna i musklerna irriteras. Hunden känner smärta och detta leder i sin tur till ytterligare ökad spänning och ännu sämre blodcirkulation. En ond cirkel uppstår som kan bli långvarig om man inte upptäcker och bryter den i tid. Korta och stela muskler kan både vi själva och våra hundar lida av om vi inte sköter oss.

Artros försämrar hundens rörlighet
En annan sjukdom som kan försämra vår hunds rörlighet är artros. Artros innebär en kronisk inflammation i en led med bland annat nedbrytning av ledbrosket och är väldigt vanlig hos både äldre personer och hundar. Påverkan sker framför allt på de leder som belastas tungt och mycket. Dock kan även yngre personer och hundar få artros.

Orsaken kan vara arv eller skada men kan också bero på en kombination av övervikt och för lite motion. Ett vanligt symptom på artros är stelhet och hälta. Studier på hundar har visat att regelbunden massage och stretching under en längre tidsperiod förebygger och lindrar Artros och åldersrelaterad stelhet, då man ökar rörligheten runt leden så att hunden kan behålla sitt naturliga rörelse mönster.

Massage och stretching är den överlägset bästa behandlingen för att förebygga muskelrelaterade problem och dessutom förbättras hundens livskvalitet.

Massage och stretching ska ses som ett komplement till den dagliga motionen, lydnadsträningen och kosten samtidigt som kontakten mellan hund och ägare stärks på ett positivt och naturligt sätt.

Bild laddas...Detta massagegrepp kallas effleurage och är ett av basgreppen. Största delen av kraften ska komma från handlovarna men även tummar och fingrar är delaktiga i greppet.

Exempel på massage och stretching
Jag vill med ett par exempel visa hur du som hundägare på ett enkelt sätt kan göra, för att bevara och öka hundens rörlighet.

Effleurage (se exempel 1) används som inledande och uppvärmande massagegrepp. Detta ger hunden möjlighet att vänja sig vid dina händer och får den att slappna av. Lägg hunden på sidan. Placera dig vid hundens ryggsida.

Tänk på din egen arbetsställning och gör det bekvämt för dig. Börja med att låta dina händer glida längs med hundens ryggrad. Utgå från hundens nacke och arbeta medhårs vidare i riktning mot hundens svansrot.

Inled massagen med ett lätt och behagligt tryck. Största delen av kraften ska komma från handlovarna men även tummar och fingrar är delaktiga i greppet. Du kan öka trycket gradvis efter hand. Hela området masseras lugnt och metodiskt i ca 2-3 minuter. Beröringen ökar cirkulationen och lättar på spänningar.

Inledningsmassagen är ett sätt att kontrollera om hunden har ont någonstans. Den ger även en avslappnande effekt fysiskt och psykiskt – en poäng inför den fortsatta behandlingen.

Beröringen ökar cirkulationen och lättar på muskelspänningar. Massage gör så att musklerna slappnar av och är ett utmärkt sätt för att belöna hunden efter en längre motionsrunda.

Viktigt med uppvärming
Att värma upp före en motionsrunda eller annan fysisk aktivitet är skadeförebyggande och stretching är mycket effektivt efter en fysisk aktivitet för att sträcka ut korta och ansträngda muskler. Men du kan också använda stretching före en aktivitet för att testa rörligheten. Viktigt är då att hunden tillåts värma upp innan stretchingen utförs. Mer om detta lite senare.

Genom uppvärmningen mjukas musklerna upp och lederna smörjs. Promenera gärna med hunden i koppel i cirka 15-20 minuter innan du släpper hunden lös. Du kan också precis som tävlingshundar gör värma upp mer målorienterat.

Kom ihåg att uppvärmning inte tröttar ut hunden utan ökar blodcirkulationen och värmer upp muskler och vävnader och ser till att lederna är välsmorda. Nu är hunden redo att prestera.

Du kan nu lätt testa din hunds rörlighet genom att använda de vanligaste stretchinggreppen. Var lyhörd för signaler från din hund. Hunden får inte uppleva någon obehagskänsla. Gör den det – tveka inte att kontakta din veterinär.

Bild laddas...Greppa runt hundens armbåge med den ena handen och ta tag runt handloven med den andra. För benet framåt, uppåt med sträckt armbågsled.

Greppa runt hundens armbåge med den ena handen och ta tag runt handloven med den andra (se exempel 2).

För benet framåt, uppåt med sträckt armbågsled. Töj långsamt och försiktigt ut muskeln till ytterläget.

Du känner när det stramar och tar emot på baksidan av överarmen. Håll kvar den positionen i 15-30 sekunder. Upprepa gärna rörelsen flera gånger (1-3 gånger). För varje upprepning du gör kan du försiktigt töja en liten bit längre. Syftet är att arbeta upp en bra rörlighet i muskeln genom stretchingen. Resultatet syns i ökad steglängd. Om muskeln är förkortad kan hunden se halt ut.

Genom att stretcha håller du musklerna långa och smidiga. Då ökar också rörelseomfånget runt leden.

Varva ner efter motionen
Låt hunden varva ned efter en tävling/motionsrunda. Promenera i måttligt tempo med hunden i koppel en liten stund. Precis som du själv brukar göra efter en joggingrunda. Detta underlättar för att transportera bort mjölksyra och andra slaggprodukter.

När hunden har varvat ned, slappnat av och blivit stretchad är det dags för hemtransport. När du kommer hem belönar du hunden med lite skön massage. Du kommer att ha en glad och väl fungerande hund redo för nya äventyr och aktiviteter.

Massage och stretching bör vara en självklar del i ditt och din hunds liv och är en ”billig” investering i din hunds hälsa som även ökar livskvaliteten.

Sid Uppd.
2010-09-08
SKK

Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga.

Tel: 08/795 30 00.
Fax: 08/795 30 40.

info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se
FAKTA Skribenten

Jörn Oleby är tillsammans med Kerstin Haase författare av boken Hundmassage och stretching. (Utgiven av Canis förlag, www.canis.se).

Bilderna i artikeln är hämtade ur den engelska utgåvan Canine massage and stretching.

MASSAGE Checklista

En checklista som kan vara till hjälp vid uppvärmningen.

1. Gå sakta med hunden i koppel för att efter en liten stund försiktigt öka tempot. Bör räcka med 2-3 minuter.

2. Trava i 2-3 minuter.

3. Öka till galopp i cirka 1 minut.

4. Låt hunden göra några korta explosiva rörelser.

5. Varva ned en aning genom att avsluta uppvärmningen med att gå tillbaka till travtakt och sedan ner till gångtempo.

SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright