Bild Laddas… Bild Laddas…
bild ladas…
SKKs tidskrift Hundsport
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…
Bild Laddas…

Bilen – en dödsfälla för hunden

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor.
När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Bild laddas...

[BILDEN] När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor.

Semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När vi packat bilen full och placerat hunden längst bak i lastutrymmet, glömmer vi bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera.

Lika så tänker vi inte på den sol som strålar genom den stora bakrutan, detta kan också leda till att hunden drabbas av värmeslag.

Hunden svettas inte som människan
Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning.

Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort stund blir hunden stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård.

Om man ser att hunden är lättare medtagen kan man kyla den med vatten, blöta handdukar eller ett bad i närmaste vattendrag.

Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först ha kylt ner hunden, bege sig till veterinär.

Het sol!Tabellen härintill tydliggör att temperaturen inne i bilen snabbt ökar vartefter solen stiger på himlen och gör den till en dödsfälla för din hund.

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!
Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil?

Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara.

Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Lämna inte hunden i bilen!

Bild laddas...Solen flyttar sig. Och även om inte bilen står direkt i solen blir det snabbt olidligt varmt i den. Och detta även om bakluckan står på glänt eller att fönstren är nedvevade.

Så lämna inte hunden i bilen ens för en kort stund. Inte ens om den har vatten i buren. Kan du inte ta hunden med dig – lämna den hemma.

 

Sid Uppd.
2010-09-08
SKK

Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga.

Tel: 08/795 30 00.
Fax: 08/795 30 40.

info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se
"Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning"
TÄNK PÅ När du reser med hund i bilen

• Att vid långa bilturer gärna köra nattetid då det är så mycket svalare.
• Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både förare och hund kan svalka sig.
• Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, inom mycket snar framtid är värmen i bilen olidlig!
• Att om du har en combi installera grindar eller en bur så att när du stannar till kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft!
• Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande - det kan sluta mycket illa ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!
• Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.

SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright