bild laddas… bild laddas…
bild ladas…
bild ladas…
SBK
Sv. Brukshundklubben
Box 4, 123 21 Farsta
Tel: (vxl) 08-505 875 00
Fax: 08-505 875 99
Hemsida: www.sbk.nu
info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se
Bild Laddas…
Rikard Isoluoma och Lova.
Text: Mari Edman. Foto: Ian Watts, Ingemar Johansson

Agility: | VÄRLDSMÄSTERSKAPET 2011

Hal matta men bra banor på Agility-VM

Agility-VM 2011 i Liévin i Frankrike, den 7–9 oktober, lär inte bli ihågkommet som välorganiserat. Till exempel så var resultatrapporteringen värdelös, konstgräsmattan katastrofhal och speakern lyckades aldrig dra någon ställning. Bästa svenska prestation stod förra årets svenska mästare i small för – Rikard Isoluoma och sheltien Lova. De placerade sig på åttonde plats individuellt.
Bild Laddas…
Text: Mari Edman. Foto: Ian Watts, Ingemar Johansson

De flesta av oss som tittade blev förfärade när den första klassen, largehundarnas individuella hoppklass, drog igång. Redan i den första tvära svängen, mellan hinder ett och två, var det många hundar som tappade fästet. Och andra hindret var en maxad mur.

Ett så undermåligt underlag borde arrangören så klart inte få ha på en agilitytävling. Och definitivt inte på ett prestigefyllt världsmästerskap. Det var tydligen bra svikt i mattan, men de långa konstgrässtråna låg ner och blev glashala för många hundar – i samtliga tre storlekar.

Svenske Rikard Isoluoma hade ett eget knep för att försöka ge sin sheltie Lova ett bättre fäste.

–Jag klippte klorna på henne inför varje lopp. Jag vet inte om det hjälpte, men jag inbillar mig det.

Han är nöjd med samtliga VM-banor. De var ”rätt roliga och höll lagom nivå”. I alla storlekar var det många som fortfarande var med i leken inför finalloppen. Och en trend kan sägas vara att i samtliga klasser var det flera hinder som skulle tas bakifrån.

Lova gick som bäst i sitt första lopp, den individuella hoppklassen.

–Det var en riktig Rikard och Lova-bana, där det var kortare avstånd mellan hindren än de större hundarna hade haft. Och Lova lyckades ta varenda sväng så tajt som det var möjligt. Hon blev lite försiktigare och tog ut svängarna mer i de andra loppen, på grund av den hala mattan.

Loppet lade ekipaget på en mycket lovande sjunde plats inför söndagens avgörande agilityklass.

–I small gjorde den schweiziska domaren Rolf Grabers hårda referenstid, som inte var anpassad efter underlaget, att agilityloppet blev helt avgörande. Alla hundar fick tidsfel. Man hade alltså inte så mycket nytta av sin placering i hoppklassen, berättar Rikard.

Agility-VM avgörs i ett hopp- och ett agilitylopp. Både i den individuella tävlingen och i lagtävlingen. Och det är det sammanlagda resultatet som räknas. Ekipagen och lagen rankas i första hand efter hur många fel de har. Är det flera som har lika många fel är det tiden som avgör placeringen.

36 länder
Tävlingen pågår under tre långa och intensiva dagar. I år deltog inte mindre än 36 länder. Från Sverige kom 13 förare och 14 hundar. Malin Elfström var nämligen uttagen individuellt med border collien Nick och fick tillsammans med de andra guldmedaljörerna i fjolårets guldvinnande largelag chans att försvara den åtråvärda medaljen. Fast då med border collien Swift, som alltså var den av hennes hundar som ingick i laget.

Förutom Rikard och Lova, samt Malin, Nick och Swift, bestod det svenska landslaget under VM av:

Thobias Sjöberg och dvärgpudeln Edit, Anne Karlsson och mittelspitzen Sune samt Elin Hylander och sheltien Zimba i small. Martina Ericsson och pumin Csilla, Alexandra Gullberg och sheltien Nicki, Lovisa Hillbom och mudin Nera samt Malin Lindskog och pumin Mázli i medium. Jenny Damm med border collien Ina, Stina Mattsson och border collien Vincent, Åsa Gunnarsson och border collien Cadi samt Isabelle Emanuelsson och border collien Noa i large.

Svårt att hänga med
Och årets VM visade att i agility kan nästan vad som helst hända. Fast det var svårt att hänga med i de hala svängarna. För resultatrapporteringen var värdelös. Både på plats i hallen i Liévin och på hemsidan, för oss som kollade på direktsändningen.

–Speakern kom inte heller med någon information, utan rabblade bara förarnas och hundarnas namn samt land. Vi fick fråga supportrarna på läktaren som förde anteckningar om ställningen. Det enda arrangören gjorde var att spela en trudelutt när något ekipage gick upp i ledningen, beskriver Rikard Isoluoma.

En del hade otur med underlaget, för andra höll inte nerverna. Mest knäckt blev tjeckiska Tereza Králová, som med border collien Nice ledde med 21 hundradelar individuellt i large efter hoppklassen. Tvåa låg populära österrikiska Lisa Frick med border collien Hoss, som tog guld både 2009 och 2010.

Hoss, som startade näst sist i agilityklassem, slant, rev första hindret och missade sedan en port i slalom. Då drog Lisa igång hela den engagerade publiken så att ekipaget tog sig i mål under vilt jubel.

Därefter blev det knäpptyst. Tereza Králová gick in och gjorde ett kontrollerat och stabilt lopp. Hon behövde inte stressa alltför mycket, eftersom hon hade 1,84 sekunder tillgodo på den totala ledaren. Och så – på upploppet – rev Nice långhoppet. Snacka om antiklimax.

I medium blev det desto tajtare, endast nio hundradelar skiljde ettan från trean. Och en och samma ras – berger des pyrénées – knep de fyra främsta placeringarna. Äldst och mest meriterad av dem är slovenska Silvia Trkmans nu tioåriga La, som kom trea.

Small vanns av en italiensk parson russell terrier och tvåa kom en japansk sheltie. Om inte jag har läst gamla resultatlistor fel så var det Japans första individuella VM-medalj.

I lagen handlade det som vanligt om att ta så många hundar som möjligt i mål. För om något av de tre ekipagen diskar sig är laget borta. Det hände både det svenska mediumlaget och largelaget. Smallaget tog sig i mål, men fick tyvärr tio fel redan i agilitylagklassen. Och när alla ekipage hade nollat sina hopplaglopp stod det klart att det totala resultatet räckte till en nionde plats, men bäst tid av samtliga smallag.

Lagom stor hall
Även om Rikard Isoluoma är missnöjd med informationsbristen, underlaget och kaoset på parkeringen så tycker han ändå att det var ett bra VM. Bland annat gillar han att hallen var lagom stor, så att läktaren var fullsatt och stämningen hög.

–Det här var fjärde gången som jag och Lova tävlade på VM. Att det gick så bra för oss i år var nog en kombination av att banorna passade oss och att vi nu har rutin. Jag blir inte så nervös längre, utan kör som vanligt. På ett sätt som Lova känner igen.

Agility | MARI EDMAN Box 201 36. 161 02 Bromma
TEL: 08/80 85 65 FAX: 08/80 85 95
mariedman@tele2.se http://www.allroundtax.se
Sid Uppd.
2010-11-05
Resultat
Small, lag
1 Ryssland
0,45/237,03
2 Slovenien
0,65/241,31
3 Japan
3,99/247,64
Medium, lag
1 Frankrike
7,79/236,62
2 Schweiz
13,44/240,47
3 Storbritannien
18,94/236,36
Large, lag
1 Spanien
4,22/227,60
2 Italien
12/226,16
3 Tjeckien
15,58/216,99
Resultat
Small, individuellt
1 Nicola Giraudi,
parson russell
terrier Twister,
Italien 1,06/69,33
2 Maho Yamaguchi,
shetland sheepdog Suzuka Grandprix,
Japan 1,60/70,12
3 Bernadette Bay,
shetland sheepdog
Obay Itz Got Pizzazz,
Storb 2,37/71,56
8 Rikard Isoluoma,
shetland sheepdog
Memus Song of Faith,
Sverige 3,69/72,01
Medium, individuellt
1 Ashley Deacon,
berger des pyrénées
Luka de la Brise
, USA 0/66,10
2 Thomas Raczka,
berger des pyrénées Curly,
Frankrike 0/66,13
3 Silvia Trkman,
berger Simply the Best de Loubajac,
Slovenien 0/66,19
4. Slivia Trkman/
berger des pyrénées à face race La,
Slovenien 0/64,35
Large, individuellt
1 Roy Fonteijn,
border collie Flinn,
Nederländerna 0/74,90
2 Tuulia Liuhto,
border collie
Promillen Cinzano,
Finland 0/75,06
3 Elena Kochetova,
border collie Wi,
Ryssland 0/75,15
SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
bild laddas… bild laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright