bild laddas… bild laddas…
bild ladas…
bild ladas…
SBK
Sv. Brukshundklubben
Box 4, 123 21 Farsta
Tel: (vxl) 08-505 875 00
Fax: 08-505 875 99
Hemsida: www.sbk.nu
info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se

Agility: Kronika

Rasspecialen här för att stanna

För andra året i rad har de bästa agilityraserna korats under en mästerskapstävling. Bäst blev shetland sheepdog i small, staffordshire bullterrier i medium och border collie i large.

Bild laddas...
En av de mer ovanliga agilityraserna som tog sig till final i medium var bedlingtonterrier. Bäst i rasen blev Rose-Marie Lindh och Milou.
Ett fyrtiotal raser var anmälda till årets Rasspecial i agility, mästerskapstävlingen vars syfte är att hylla rasbredden som ännu finns i svensk agility.

–Vi tror att rasbredden är viktig för agilityns utveckling. Det ska finnas en plats för alla oavsett ras. Tävlingen var jätteskoj förra året och vi var några som ville se till att den blir en tradition, säger Jonas Erlandson, en av arrangörerna.

På den nästintill halkfria konstgräsmattan i nybyggda Tångahallen i Vårgårda kunde publiken, lördagen den 19 november, se max tre ekipage i varje deltagande ras och storlek göra upp i ett agility- och ett hopplopp om vilket ekipage som var bäst i respektive ras.

Självklart hade också tre ekipage med oreggade hundar i varje storlek lyckats kvala på sina resultat i tävlingen Årets agilityhund 2010. För att få poäng i den är hunden tvungen att tävla i klass III och där göra felfria lopp som placerar den som sämst tia. Ju bättre placering desto högre poäng får hunden. Därför blir det svårare att kvala till Rasspecialen ju vanligare ras hunden är av.

Vinnarna: Eva Leandersson och sheltien Maja, Christina Beskow och stafford-shire bullterriern Pippi samt Jenny Damm och border collien Ogin.

Välmeriterade ekipage

Bland de vinnarsugna fanns välmeriterade ekipage som Eva Leandersson och sheltien Maja (SM-vinnare 2007, 2009 och 2011), Rikard Isoluoma och sheltien Lova (SM-vinnare 2010 och VM-8 2011), Lovisa Hillbom och mudin Nera (landslaget), Martina Ericsson och pumin Csilla (landslaget), Jenny Damm med border collierna Ogin och Ina (SM-vinnare 2011 och VM- guldmedaljör i lag 2010) samt förra årets rasmästerskapsvinnare Sven Karlsson med border collien Flax (SM-guld 2009). Men också några av de duktigaste ekipagen med hundar av ovanligare och oftast inte lika framgångsrika agilityraser.

–På vanliga officiella tävlingar har en del ekipage svårt att hävda sig, men på Rasspecialen får många chansen att visa att de faktiskt är bäst i Sverige i sin ras. Jag vet också att chansen att få kvala till den här tävlingen sporrar många förare att kämpa på alla årets tävlingar, beskriver Jonas Erlandson.

De tio bästa vinnarna i varje ras gick vidare till en avslutande agilityklassfinal, där det alltså bara deltog en hund av varje ras. I small till exempel shetland sheepdog, dvärgpudel, jack russell terrier, papillon, cavalier king charles spaniel och tax.

I medium bland annat staffordshire bullterrier, bedlingtonterrier, västgötaspets, dansk-svensk gårdshund, dvärgschnauzer och mudi. Och i large kunde publiken se border collie, tervueren, australian kelpie, labrador retriever, boxer och korthårig vorsteh.

Som en SKK-utställning

Rasspecialen är med andra ord upplagd lite som en SKK-utställning. Och inte minst finalklassen var underhållande att titta på. Domarna Catharina Tuomisto och Magne Alden hade gjort banor som varken innehöll tvära svängar, direkta fällor eller maxade hinderhöjder, vilket gjorde att de i stort sett passade alla typer och storlekar av hundar. Men visst gynnade banorna de allra snabbaste hundarna, och förarna var förstås som vanligt tvungna att hålla nerverna i styr och tajma sina kommandon rätt.

De som lyckades bäst i finalen och körde sina lopp snabbast var i small Eva Leandersson och sheltien Maja, i medium Christina Beskow och staffordshire bullterriern Pippi samt i large Jenny Damm och border collien Ogin.

–Rasspecialen är här för att stanna. Vi kommer att se till att den arrangeras även nästa år. Ett par klubbar har redan anmält sitt intresse, lovar Jonas Erlandson.

 

Arbetsgrupp utreder agilityns framtid

Svenska Brukshundklubben har mottagit flera förslag från missnöjda agilityaktiva och har därför skapat en arbetsgrupp som ska se över den svenska agilitysportens framtid.

Svenska Brukshundklubben har mottagit flera förslag från missnöjda agilityaktiva och har därför skapat en arbetsgrupp som ska se över den svenska agilitysportens framtid.

–Alla är inte så nöjda med SBK som huvudman för agilityn, berättade Katinka Ryttse, från SBKs förbundsstyrelse, för agilitydomarna under domarkonferensen.

Detta har även gått att läsa i bland annat Hundsport. Och nu tycks det alltså som att SBK centralt har vaknat.

Bakgrunden är bland annat att agilityregelgruppen (ARG) är frustrerad över hur regelrevideringen har skötts. ARG har därför skrivit en ”vision” för den svenska agilitysportens framtid. Den diskuterade ARG med delar av förbundsstyrelsen ett par veckor före domarkonferensen.

–Vi pratade med bland andra förbundsordförande Staffan Thorman om en utbrytning ur SBK. Men förbundsstyrelsens representanter studsade när de såg tidsplanenw, så vi ska bearbeta den. SKKs centralstyrelse har också tagit upp dokumentet och ställt sig positiv, beskrev Kenth Svartberg.

Strax innan dess inkom det en namninsamling till CS. Den är underskriven av 436 agilityaktiva, som föreslår att agilityn ska byta huvudman och bilda ett specialförbund direkt under SKK (läs mer på sidan 18).

Till sin kongress i maj nästa år har Svenska Brukshundklubben fått in ett par agilitymotioner, från Örebro BK och SBKs Stockholmsavdelning, som föreslår att SBKs samarbete med Svenska Draghund-sportförbundet utökas till att omfatta även agility.

–Förbundsstyrelsen har inte sett motionerna ännu, men vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska diskutera agilityns framtid. I gruppen ingår än så länge jag, skattmästare Rolf Weiffert och centrala agilitygruppens nya ordförande Yvonne Ahlin, förklarade Katinka Ryttse.

Ett första steg i gruppens arbete togs under domarkonferensen, där en blankett med ett par enkätfrågor delades ut. Det arbetsgruppen ville ha svar på var: ”Vad skulle SBK behöva göra för att förbättra relationen med agilitysporten? Hur skulle agilityn i Sverige vara organiserad på bästa sätt?”

–Var superärliga, uppmanade Katinka Ryttse.

Hon påpekade att SBK inte ser missnöjet som problem, utan som möjligheter.

 

 

Agility | MARI EDMAN Box 201 36. 161 02 Bromma
TEL: 08/80 85 65 FAX: 08/80 85 95
mariedman@tele2.se http://www.allroundtax.se
Sid Uppd.
2010-08-11

Text: Mari Edman. Foto: Jessica Svensson
SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
bild laddas… bild laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright