bild laddas… bild laddas…
bild ladas…
bild ladas…
SBK
Sv. Brukshundklubben
Box 4, 123 21 Farsta
Tel: (vxl) 08-505 875 00
Fax: 08-505 875 99
Hemsida: www.sbk.nu
info@skk.se
medlem@skk.se
www.skk.se
Ole har skaffat en mops som är värdelös på agility i Lasse Åbergs komedi The Stig-Helmer story, som får premiär senare i år.

 

 

Agility: Kronika

Populär och publik hundsport även på film

Hundsporter är inte direkt vanliga på film. Men i år kommer vi att kunna se agility och agilitykändisar i två svenska komedier – bioaktuella Hotell Gyllene knorren och Lasse Åbergs The Stig-Helmer story.
–Det är rätt kul att se djur springa omkring på film, tycker Lasse Åberg.

Bild laddas...
Två av agilitykändisarna som medverkar i Hotell Gyllene knorren är Jocke och Pär Tangfelt, med border collien Fellow och jack russell terriern Wiola.

En del har säkert redan varit på bio och sett den. Fortsättningen på julkalender 2010. Och i den känt igen en del ansikten och hundar från verklighetens agilitybanor.

Större delen av familjekomedin Hotell Gyllene knorren – filmen utspelas nämligen under en agilitytävling, där en stor prissumma står på spel. Och frågan är om Annika Nilsson med sheltien Jolie, Ulla Fröberg med berger des pyrénées Lucy, Jocke Tangfelt med border collien Fellow, domaren Pär Tangfelt med jack russell terriern Wiola eller centrala agilitygruppens nya medlem Liza Bolinders malinois Nana ska lyckas slå grisen Pyret.

–Ulla och jag visste ingenting mer om filmen än att den skulle handla om en gris som deltar i en agilitytävling. Vi visste inte ens att vi skulle synas i bild, utan trodde bara att de skulle filma hundarna. Men veckan före inspelningen fick vi mejl där de undrade vad vi har för klädstorlekar, beskriver Annika Nilsson.

Det var dock inte några vanliga sportiga och praktiska agilitykläder som kostymören ville att agilityförarna skulle klä på sig.

–V höll på att smälla av när vi fick se kläderna på morgonen den första inspelningsdagen. Jag sa: ”Ska vi köra agility i det här?” Jag fick ta på mig en lång chiffongkjol. För vi skulle inte bara köra agility, utan både vi och hundarna fick agera lite. Bland annat filmades jag på catwalken och i tävlingens greenroom. Alla medverkande är klädda i pastell. Det man såg framför sig var att filmen skulle se ut som en sagovärld med mycket färger, skrattar Annika Nilsson.

Inte realistiskt
Realism är med andra ord inte vad man förknippar med agility på film. Vilket inte är så konstigt. Filmerna handlar ju inte om agility, utan hundar som tar hinder ses av filmskaparna som en underhållande och charmig krydda.

–Det är rätt kul att se djur springa omkring på film, som Lasse Åberg säger till Hundsport. Inte ens i Måns Herngrens och Hannes Holms nio år gamla dramakomedi Klassfesten, där agilityn utan att bli det minsta tråkig hade kunnat skildras realistiskt, var research något som filmskaparna var måna om.

Istället får den golden retriever som Cecilia Frode kör tävla med hinder på mediumhöjd och delta i EM. Varenda agilityförare vet dock att golden retrievrar tävlar i large och att det inte har arrangerats något EM i agility sedan början av 1990-talet.

I Hotell Gyllene knorren har man inte ens valt att använda riktiga hinder, förutom platta tunneln. Märkligast av allt är balansen, vars bom saknar några decimeter mitt på. Hundarna – och grisen – var alltså tvungna att hoppa över gapet.

–Jag blev skräckslagen när jag fick syn på balansen. Och slalomhindret var byggt på en upphöjning som var ett par decimeter hög och någon halvmeter bred. Den hade dessutom blankmålat underlag. Men Ulla var lugnet själv: ”Det ordnar sig, Annika. De kommer att lösa det.” Mycket riktigt. Eftersom grisen hade halkat på underlaget lade de på en matta. Och faktiskt så tyckte hundarna att det var helt naturligt. Det var inga problem att köra på hindren, minns Annika Nilsson.

Rutinerade agilityhundar
Det kanske inte är så konstigt. Hundarna som medverkar i filmen är rutinerade och vältränade agilityhundar. Och i ett par fall ställde just det till lite bekymmer för fotografen.

–De undrade om jag kunde få Jolie att gå in på fel sida om första pinnen i slalom. Men då förklarade jag att det går inte. Det förstår hon inte, eftersom är tränad till att aldrig göra det. Dessutom ville de att jag skulle få henne att springa långsammare, eftersom Jolie blir diskad i filmen för att hon tar för lång tid på sig. ”Jag kan försöka”, sa jag och dämpade min egen fart. Men det blev ingen markant skillnad i Jolies tempo för det, säger Annika Nilsson.

Annars när agilityhundar ska synas på film brukar inte skicklighet vara det viktigaste kriteriet, däremot till exempel rasvariation. I Lasse Åbergs kommande komedi The Stig-Helmer story var det dock viktigt att ekipagen även var duktiga.

–Ole har skaffat en mops, Bjarne III. Han är ouppfostrad och värdelös på agility. Agilityhundarna i filmen är dock mycket duktiga. Och Ole pratar om agility och förklarar att det är gym för hundar, beskriver Lasse Åberg.

I The Stig-Helmer story, som går upp på bio senare i år, kommer vi därför att få se fler agilitybekantingar. Till exempel SM-vinnaren och landslagsdeltagaren Åsa Emanuelsson, som var med under inspelningseftermiddagen i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Andra är Leif och Lena Olsen och deras engelska springer spanielar Britney och Emma.

–Vi var 8–9 ekipage som sprang omkring samtidigt över en del hinder. Sedan var vi två som sprang förbi varandra med Lasse Åberg i bakgrunden. Och Ole (Jon Skolmen, reds. anm.) försökte köra slalom med mopsen, minns Leif Olsen.

Lång och kall väntan
Hotell Gyllene knorrens agilityscener spelades in i höstas vid Ekebyhovs slott på Ekerö utanför Stockholm. Under sex inspelningsdagar var Annika Nilsson och resten av de medverkande agilityförarna på plats.

–Första dagen var vi där i tolv och en halv timme, från halv sju på morgonen, utan att stå framför kameran en sekund. Det regnade en del och det var en lång och jättekall väntan. Vi satt insvepta i filtar och Ulla och jag undrade vad vi hade gett oss in på. Efteråt är det ju kul, men den inspelningen hade jag inte velat göra om. Jag skulle kunna tänka mig att medverka i fler filmen, men inte under sex inspelningsdagar. En till två räcker, tycker Annika Nilsson.

Agility | MARI EDMAN Box 201 36. 161 02 Bromma
TEL: 08/80 85 65 FAX: 08/80 85 95
mariedman@tele2.se http://www.allroundtax.se
Sid Uppd.
2010-08-11
AGILITY PÅ FILM
Hotell Gyllene knorren – filmen
REGI: Mikael Syrén
I ROLLERNA: Peter Engman, Maria Sid, Simon Norrthon, Vanna Rosenberg, Stina Ekblad med flera
BIOPREMIÄR: 23 februari 2011
När minigrisen Pyret har bökat sönder grönsakslandet ställer hon och Ingo (Buster Isitt) upp i en agilitytävling (för hundar) för att försöka vinna en stor prissumma, som familjen Rantanens ekonomi verkligen behöver.
Klassfesten
REGI: Måns Herngren & Hannes Holm
I ROLLERNA: Björn Kjellman, Cecilia Frode, Henrik Hjelt, Ulf Friberg med flera
BIOPREMIÄR: 2002
Cecilia Frode vann en Guldbagge för sin gestaltning av rytande Lollo, en agilityförare på landslagsnivå som har blivit uttagen till EM.
The Stig-Helmer story – en skamlöst nostalgisk komedi
REGI: Lasse Åberg
I ROLLERNA: Lasse Åberg, J. Skolmen
BIOPREMIÄR: 2011
En tillbakablick på Stig-Helmer Olssons uppväxt. Ramberättelsen utspelas i nutid och i den har Stig-Helmers ständige vapendragare, norske Ole (Jon Skolmen), skaffat en mops och anser att agilityträning är gym för hundar.
Text: Mari Edman Foto: Fredrik Hjerling/SF
SKK Info-Avd.
Bild Ladas…
bild laddas… bild laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright