SKK
Hundsport
Hundsport.se | Nyheter
 
Sid Uppd. SKK - Hundägarnas Riksorganisation
2012-11-25

Hundsport | Notiser

Publ. [2012-11-25]

EURIOPACUPEN, ÖSTERRIKE den 9-10 NOVEMBER 2012

Billy vann Europacupen för drivande hundar

Bild laddas...

 

De svenska hundarna gjorde succé när Europacupen för drivande hundar avgjordes i Österrike 9-10 november 2012.

Beaglen SE JCH NO JCH Pelltorparns Billy, ägare Bo Ynger, Sysslebäck, vann klassen för ensamdrivande hundar. Den andra svenska deltagaren, hamiltonstövaren SE JCH SE UCH RR Hagets Tussi, ägare Kalle Engvall, Hedesunda, blev trea. De fortsatte därmed en tradition av fina svenska placeringar i det prestigefyllda mästerskapet.

Totalt startade fjorton ensamdrivande hundar i Europacupen. Tvåa i klassen blev en dunkerstövare från Norge och fyra en norsk haldenstövare. Tillsammans med Billy och Tussi var dessa två de enda som lyckades driva sina harar till förstapris.

Bild laddas...

Internationellt mästerskap för drivande raser

Europacupen för drivande hundar är ett internationellt mästerskap för drivande raser utom tax och basset. Man tävlar både med ensamdrivande hundar och packhundar. Den senare jaktformen är förbjuden i Sverige men förekommer i Europa.

Tävlingen arrangeras i olika länder varje år. Årets Europacup ägde rum i österrikiska Brandlucken på dryga 1100 meters höjd. Nästa år kommer Europacupen att gå i Kuopio i Finland.

 

 

Publ. [2012-05-27]

SVENSKA INTERNATIONELLA FRAMGÅNGAR

BIS på World Dog Show 2012

Bild laddas...
Bild laddas...
WORLD DOG SHOW 2012 | SALTZBURG, ÖSTERRIKE. | Svensk BIS-seger på årets World Dog Show i Saltzburg, Österrike, blev det genom Nicklas & Ingunn Erikssons saluki Ch Shiraz California Dreamin. [Foto: Svetlana Valueva]

 

Vid World Dog Show 2012 i Saltzburg, Österrike den 18 - 20 maj, blev det en svensk BIS-vinnare genom Nicklas och Ingunn Erikssons saluki Ch Shiraz California Dreamin. Hundsport gratulerar!
Reportage från utställningen kommer i vårt sommarnummer 7-8/12, vilken beräknas utkomma omkring den 12/7.
Arrangören Österrikes Kennelklubb kunde under söndagens final räkna in över 6.000 hundar.

 

 

 

Publ. [2012-04-17]

SVÅRT ATT SNABBT ÖKA ANTALET EKIPAGE

Assistanshundsförsök förlängs

Sedan 2009 driver Hjälpmedelsinstitutet en försöksverksamhet för utbildning av assistanshundar på uppdrag av regeringen. Svenska Kennelklubben (SKK) ingår i projektets styrgrupp.

Bakgrunden till projektet är att regeringen vill utreda möjligheten att utöka rätten till offentligt bidrag för att köpa och utbilda en assistanshund. Den möjligheten gäller i dag bara för ledarhund, inte för exempelvis service- och signalhundar.

När uppdraget startades angavs att cirka 60 ekipage skulle ingå i försöksverksamheten. Projektet inleddes med att man mätte den samhällsekonomiska kostnaden för den vård och omsorg som deltagarna behövde innan de hade hjälp av någon hund. Ett år efter utbildningen av assistanshunden skulle den kostnaden mätas igen.

Målsättningen var att försöksverksamheten skulle avslutas 2011, men den har nu förlängts med två år och väntas utvärderas först våren 2014. Regeringen har därför avsatt ytterligare 1,5 miljoner kronor till projektet.

– Det har visats sig svårare att snabbt öka antalet ekipage som varit redo att utbildas sig från en tid när all finansiering skede genom gåvor. Vidare har flera personer tvingats avbryta sin utbildning i förtid på grund av att deras sjukdomsbild har förvärrats, berättar SKKs VD Ulf Uddman.

Ett 30-tal hundar kommer att utbildas under 2012 och ingå i projektet. Bland ekipagen finns bland andra hundar som skall tränas till att assistera sina förare som har drabbats av narkolepsi.


 

Publ. [2012-04-10]

EFTER EN LÅNG TIDS VÄNTAN SÅ INFÖRS

Fler agilitydiplom

Svenska Brukshundklubben (SBK) inför inofficiella agilitydiplomtitlar i klass I och II.

NKKDiplom i de lägre agilityklasserna har efterfrågats länge. Och fanns med i regelförslaget som SBKs förbundsstyrelse ställde sig bakom under den senaste regelrevideringen. Men eftersom det endast är nollade agilityresultat i klass III som stambokförs ansåg inte SKK att man kunde administrera fler diplom än de som har införts för oreggade hundar i klass III.

Efter påtryckningar från de tävlande har istället SBK beslutat att införa inofficiella diplomtitlar och förkorta dem AgD I, Ag(h)D I, AgD II och Ag(h)D II. För att erövra dessa ska hunden ha fem pinnresultat i den klass som diplomet gäller, vilket är möjligt sedan uppflyttning blev frivillig vid årsskiftet.

Den som vill ansöka om agilitydiplom i klass I eller II ska på SBKs hemsida finna en blankett att fylla i och skicka till SBKs kansli, tillsammans med en vidimerad kopia på hundens tävlingsbok.

 

MER OM AGILITY PÅ HUNDSPORT.SE:

 

Publ. [2012-04-07]

SKANDINAVISKA HUNDDATABASER VÄRLDSLEDANDE

Norsk avelsdata snart tillgänglig

De skandinaviska länderna är världsledande på hunddatabaser. SKKs Hunddata och Avelsdata liksom finska kennelklubbens motsvarigheter är dessutom öppna för alla och detta utnyttjas friskt av uppfödare runt om i världen.

NKKFör att besöka de norska och danska databaserna krävs däremot medlemskap i den norska- respektive danska kennelklubben (NKK och DKK). I slutet av 2011 gjorde SKK Norska Kennelklubben uppmärksammade på att svenska uppfödare har minskat nyttjandet av norska avelsdjur med 90 procent de senaste åren.

Man drog då slutsatsen att de svenska uppfödarna vill ha tillgång till all den information som de kan få via avelsdata och eftersom den informationen om norska hundar bara är tillgänglig för NKK-medlemmar så valde man bort de norska hundarna. I december 2011 beslutade därför NKK att även SKK-medlemmar kommer att få tillgång till den norska hunddatabasen.DKK

Det återstår en hel del tekniska frågor som måste lösas, men NKKs ambition är att det ska genomföras så snart som det är möjligt, berättar Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman.

Även DKK har gjorts uppmärksammad av SKK att andelen danska avelsdjur har ett allt lägre användande av svenska uppfödare. Trots det kommer DKKs hunddatabas även fortsättningsvis att vara stängd för alla utom för DKK-medlemmar.

Det kommer inte att bli aktuellt att öppna den för oss eftersom inte ens alla danska uppfödare har tillträde. I Danmark nöjer sig många uppfödare med att endast vara medlemmar i ras- eller specialklubben, inte i DKK. De har därmed inte tillgång till databasen och då vore det förstås lite konstigt om alla svenska uppfödare skulle ha det, säger Ulf Uddman.

 

LÄNKAR för ytterligare information:

 

Publ. [2012-03-24]

TÄNK EFTER VID UTLANDSRESA

Ovanlig fästing hittad i Sverige

Bild laddas...

En ovanlig fästingart, Dermacentor reticulatus, har hittats på en hund i Dalarna. Hunden har varit med familjen i nordvästra Frankrike och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rekommenderar svenska hundägare att behandla sina djur mot utvärtes parasiter vid utlandsresor.

SVA – Dermacentor reticulatus kan sprida besvärliga infektioner hos ett flertal djurslag, säger Ulrika Forshell, laboratorieveterinär vid SVA.

För hund gäller det främst överföring av parasiten Babesia canis, som kan orsaka livshotande, akut anemi (brist på röda blodkroppar). Fästingen Dermacentor reticulatus har tidigare varit ovanlig norr om alperna men har på senare tid etablerat sig i bland annat Tyskland och Danmark och anses av SVA ha potential att etablera sig även i Sverige.

Till skillnad från den bruna hundfästingen, Rhipicephalus sanguineus, kan inte Dermacentor reticulatus etablera sig inomhus.

– Upptäcker du ett stort antal fästingar hemma eller fästingar vid avvikande årstider så skicka in dem till SVA för artbestämning, säger Ulrika Forsell.

SVA rekommenderar hundägare som reser utomlands att behandla sina hundar mot utvärtes parasiter eftersom det utomlands finns ett flertal olika exotiska parasiter som kan infektera dem.

 

LÄNKAR för ytterligare information:

 

Publ. [2012-03-16]

UTHÅLLIGT ARBETE LÖNAR SIG TILL SLUT

Rusta slutar att sälja fyrverkerier

Bild laddas...
[Illustration: Robert Widholm]

SKKI början av mars meddelade trädgårdskedjan Plantagen att de upphör med försäljning av fyrverkerier efter påtryckningar från SKK. Nu meddelar även Rusta att man slutar med fyrverkeriförsäljning.

Under vintern har SKK ifrågasatt företag som börjat sälja hundmat och hundartiklar samtidigt som man säljer fyrverkerier, ett av de värsta gisslen för oss hundägare. Hittills har påtryckningarna resulterat i att två stora kedjor, Plantagen och Rusta, beslutat att upphöra med försäljningen av fyrverkerier.

Det här visar att vi som kunder kan påverka stora företag att sluta sälja fyrverkerier. Du kan bidra genom att själv påpeka det olämpliga i att sälja fyrverkerier i butiker som i sitt ordinarie sortiment vänder sig till hundägare.

Du får också gärna tipsa oss så att vi gemensamt kan påverka företagen. Skriv då till SKKs pressansvarige Hans Rosenberg på hans.rosenberg@skk.se.

 

LÄNKAR för ytterligare information:

 

Publ. [2012-03-09]

VÄRLDENS STÖRSTA HUNDSHOW CRUFTs, DEN 8 - 11 MARS 2012

Veterinär stoppade två vinnare på Crufts

SKKVid engelska kennelklubbens världskända show Crufts (8-11 mars 2012 i Birmingham), kom inga hundar att representera raserna engelsk bulldogg och pekingnese under utställningens första dags grupptävlan. Detta då de båda rasernas representanter blev stoppade av den nyligen införda extra veterinärkontrollen innan gruppfinaler.

Pekingesen Palacegarden Bianca och bulldoggen Mellowmood One In A Million fick följaktligen inte behålla sina bäst i-rasen titlar och inte heller forsätta tävla i sina respektive grupper efter veterinärkontrollen utförd av en fristående veterinär under torsdagen, skriver engelska kenneklubben i sitt pressmeddelande.

Engelska kennelklubben (The Kennel Club) har iår infört en extra veterinärkontroll för bäst i rasen-vinnare på Crufts gällande 15 utvalda raser. Detta då man vill undvika att en individ med synbara hälsoproblem eller överdriven exteriör vinner titeln bäst i rasen, efter de senaste årens uppmärksammande debatt om vissa rasers hälsoproblem.

Uppmärksammad dokumentärfilm

En stor anledning till debatten och årets hårdare veterinärbesiktning är dokumentärfilmen Pedigree Dogs Exposed (som fick den svenska titeln Ett renrasigt helvete), som BBC visade för några år sedan. Den väckte stor uppmärksamhet och debatten som följde slutade bland annat med att BBC inte direktsände ifrån Crufts.

I förra veckan så visade BBC uppföljaren, Pedigree Dogs Exposed: Three Years On (som vi tidigare nämnt, se nedan), så där lite lägligt precis innan årets Crufts. Men debatten har även utmynnat i att The Kennel Club nu agerar och försöker göra nånting åt extremaveln, som den nyligen införda extra veterinärkontrollen är ett exempel på.

Läs hela pressmeddelandet på Engelska Kennelklubbens webbplats, se vidare www.thekennelclub.org.uk/item/4199/23/5/3.

Crufts är en av världens största hundevenemang, en årligen återkommande hundutställning arrangerad av den engelska kennelklubben, och hålls i Birmingham under den 8–11 mars. Nära 30.000 hundar samlas under fyra dagar och förutom hundutställningen avgörs också ett stort antal internationella tävlingar inom agility, flyball, freestyle, juniorhandling, lydnad med mera.

 

 

Publ. [2012-03-02]

UPPFÖLJANDE DOKUMENTÄR-FILM - VAD HÄNDE SEN?

Bild laddas...
BBC uppföljande film, Dogs exposed, three Years On, undersöker vad som har hänt under de tre åren som gått, sen första filmen. Då skapade filmen stor uppmärksamhet när man visade hundavelns baksida, med hundar med kraftiga hälsoproblem.

Uppföljare till filmen DOGS EXPOSED

I måndags visades uppföljaren till den uppmärksammande engelska dokumentärfilmen Dogs Exposed i kanalen BBC Four.

 

I den nya filmen, Dogs Exposed: Three Years On undersöker programmets producent vad som hänt under de tre år som gått sedan den första filmen.

 

När filmen Dogs Exposed visades i England 2008 väckte den stor uppmärksamhet. Baksidan av hundaveln exponerades för en stor publik och bilder på extremavlade hundar med mycket stora hälsoproblem ledde till kraftig kritik av den Engelska Kennelklubben, eller helt kort KC. Filmen blev en väckarklocka för kennelklubben som nu arbetar aktivt för att minska extremaveln och förbättra hälsoläget bland utsatta raser.

 

Eftersom BBCs program inte visas för användare utanför Storbritannien kan du tyvärr inte se filmen. Den fanns en kort tid att se på Youtube, men är nu borttagen på grund av upphovsrättsanspråk från produktionsbolaget. Vi återkommer om filmen skulle dyka upp på internet igen...

 

 

Publ. [2012-02-13]

DU HAR VÄL INTE MISSAT SKKs SENASTE WEBBTJÄNST

SKK webbshop har öppnat

Bild laddas...

Den 16 januari var det smygpremiär för Svenska kennelklubbens webbshop där du kan köpa SKKs profilvaror och andra artiklar på temat hund. Webbshopen klarade premiären utan problem och nu hälsas alla välkomna att handla.

SKK webbshop är uppbyggd som de flesta andra nätaffärer, där du som kund först skapar ett konto och sedan samlar dina varor i en digital kundvagn. Betalning sker via internetbank eller med kontokort.

Med stora och tydliga bilder på alla produkter, direkt information om tillgänglighet och enkel betalning hoppas SKK att webbshopen skall underlätta för dig som vill handla deras profilartiklar.

 

Publ. [2012-01-27]

FÖRÄNDRAD STATUS FÖR SVERIGE

Avmaskningskrav till Finland

Eftersom Sverige numera inte är fritt från rävens dvärgbandmask måste svenska hundar avmaskas innan de förs in till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta. Avmaskning ska ske 1–5 dygn innan inresa och det är således inte längre möjligt att avmaska direkt innan gränspassage.

Den förändrade statusen för Sverige vad gäller rävens dvärgbandmask får nu konskvenser för många svenska och finska hundägare då Finland sedan årsskiftet kräver avmaskning för svenska hundar som kommer till Finland och för finska hundar som varit i Sverige. Avmaskningen ska ske 1–5 dygn innan införsel med prazikvantel eller likvärdigt preparat. Behandlingen ska utföras av veterinär och skrivas in i hundens pass.

Den tidigare regeln om att finska hundar som vistats utomlands under högst 24 timmar inte behöver behandlas stryks helt och hållet. Pendlande hundar kan avmaskas regelbundet var 28 dag.

 

 

Publ. [2012-01-12]

POÄNGTÄVLINGEN ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND

Sveriges vackraste hund 2011

Bild laddas...
ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND 2011 | Efter ett tufft år med utställningar både i Sverige och utomlands utsågs till slut salukin Shiraz California Dreamin till Årets Utställningshund 2011. Ägarna Nicklas Eriksson och Ingunn Solberg Eriksson kunde ta emot priset och prissumman 10.000 kronor på MyDOG i Göteborg, av Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman och Patrik Olsson från Agria Djurförsäkring.
Klicka på bilden ovan för fler bilder... [Foto: Per Unden]. Alla hundar som tog poäng under året finner du här...

Sv. Uppf.Efter många utställningar runt om i Sverige under 2011 återstod bara de fem hundar som placerat sig bäst totalt under året, i kampen om titeln Årets Utställningshund 2011: en saluki, en pudel, en old english sheepdog, en australian shepherd och en foxterrier. 

Tävlingen avgjordes på evenemanget MyDOG i Göteborg den 5 – 8 januari 2012. Vinnaren blev salukin Shiraz California Dreamin, som ursprungligen kommer från USA men i dag bor i Grästorp.

De stolta ägarna Nicklas Eriksson och Ingunn Solberg Eriksson kunde ta emot priset och prissumman 10.000 kronor av Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman och Patrik Olsson från Agria Djurförsäkring.

Old English Sheepodg Bahlamb´s Beaming Blue Beard, ägare: Ingela och Per Wallström. Strävhårig foxterrier Crispy Legacy, ägare: Agneta Åström. Saluki Shiraz California Dreamin, ägare: Nicklas och Ingunn Eriksson. Toy pudel Smash Jp Millionaire, ägare: Mikael Nilsson och Fredrik Nilsson. Australian shepherd Thornapple Mercury All Jacked Up, ägare: Anna-Lena och Niklas Munkvall.
Sv. Uppf.ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND 2011 | De fem topplacerade hundarna (klicka på bilderna för större kopior...) i poängtävlingen årets utställningshund 2011. Allra vackrast var salukin Shiraz California Dreaming (bilden i mitten).

De resterande fyra hundarna placerade sig enligt följande:

2:a: Thornapple Mercury All Jacked Up, en australian shepherd som ägs av Anna-Lena och Niklas Munkvall från Åkersberga.

3:e plats togs av Smash Jp Millionaire, en pudel toy som ägs av Fredrik Nilsson från Sjöbo.

Fyra blev Bahlamb’s Beaming Blue Beard, en old english sheepdog som ägs av Jacqie Boohan, Ingela och Per Wallström i Bohyttan.

5:e platsen kneps av Crispy Legacy, en strävhårig foxterrier som ägs av Agneta Åström från Helsingborg.

 

Fakta om Saluki:

Saluki tillhör vinthundarna och härstammar från Mellanöstern där den har använts av nomadstammarna som jakthund i flera tusen år. Ursprungligen hade varje nomadstam den typ av saluki som lämpade sig bäst för jakt på just det slags villebråd som förekom inom det aktuella området.

Den första officiella europeiska rasstandarden för saluki kom 1923. Saluki ska som helhet ge intryck av grace och symmetri och av stor snabbhet och uthållighet i kombination med styrka och energi. Den släthåriga varianten ska ha samma egenskaper som den långhåriga, med undantag av pälsen som saknar behäng.

Saluki kan vara reserverad mot främlingar men ska inte vara nervös eller aggressiv. Den är värdig, intelligent och självständig.

Källa: Svenska Kennelklubben

 

Om: Svenska Mässan, Göteborg

Sv. Uppf.Svenska Mässan är idag en av Nordens effektivaste mötesplatser. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Svenska Mässan för att delta i ett 30-tal mässor samt 100-tals små och stora konferenser och kongresser. Svenska Mässan äger och driver också Gothia Towers, ett av Nordens största hotell, samt en av Sveriges största restaurangverksamheter.

Svenska Mässan har tillsammans med dotterbolag drygt 500 anställda, en omsättning på cirka 800 Mkr och generar årligen runt 2,2 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg.

 

Publ. [2011-12-25]

SKKs OCH AGRIAs GEMENSAMMA FORSKNINGSFOND

Fem miljoner till forskning om hund

Varför får flatcoated retriever så ofta cancer och vad är den genetiska bakgrunden till hudsjukdomen demodex?
Det är några av de frågor som ska studeras i forskningsprojekt som fått medel ur Agrias och Svenska Kennelklubbens gemensamma forskningsfond.

SKKFlera av forskningsprojekten inriktar sig på molekylärgenetiska studier. Ett av projekten rör sjukdomen juvenil demodikos hos hund, vanligen kallad demodex, efter den parasit som orsakar hudsjukdomen. Vissa raser löper större risk att få sjukdomen och en studie ska därför kartlägga förändringar i arvsmassan som kan förknippas med sjukdomen. En annan studie där genetiken ska studeras syftar till att identifiera bärare av bakterien Staphylococcus pseudointermedius, som är en viktig sjukdomsorsak hos hund.

Varannan flatcoated retriever dör för 10 års ålder och cancerfrekvensen är hög. I en unik studie ska samtliga dödsfall registreras liksom alla cancerdiagnoser i rasen under ett år. Vidare ska en årskull valpar följas genom livet och insamlingar av prover ska göras från årskullen och hundar med cancer för att möjliggöra genetiska studier. De metoder som tas fram inom detta pilotprojekt kommer att kunna användas för att studera andra raser.

SKKEftersom Agria även försäkrar andra djur finns det ett antal forskningsprojekt som rör katt. Bland annat ska ett treårigt forskningsprojekt utreda om katter som visar på ultraljudsförändringar i njurarna, men i övrigt är symtomlösa, ska behandlas med njurdieter för att fördröja nedsättning i njurfunktionen.

Sammantaget delas medel  ut till 25 forskningsprojekt samt två utvecklingsprojekt rörande smådjur till ett sammanlagt värde av 5 miljoner kronor.

Agria Djurförsäkring har en tradition sedan mer än 80 år att stimulera forskning. Tillsammans med Svenska Kennelklubben kan vi genom forskningsfonden se till att sjukdomar aldrig behöver uppstå. Om det gör det ska det finnas bra vård, menar Pekka Olson, som är veterinär på Agria Djurförsäkring.

Omkring hälften av de projekt som fått medel för 2012 är pågående forskning som ansökt om fortsatt stöd. Övriga är nya projekt som väntas löpa från ett till tre år. De största mottagarna av medel är Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet. Även veterinärhögskolorna i Danmark och Norge har fått medel ur fonden eftersom Agria bedriver verksamhet också i dessa länder.

 

LÄNKAR för ytterligare information:

 

Publ. [2011-11-11]

NORDISKA MÄSTERSKAP

Guld till Finland på NM i lydnad

SKKDe finska lydnadsekipagen har återigen visat sin kapacitet och triumferat vid ett nordiskt mästerskap. Årets arrangör Danmark utnyttjade samma plats som under VM 2010, Herning.

Årets nordiska mästare blev Finland som vann lagtävlingen klart över Norge och i de individuella tävlingarna tog Finland hem både guld och brons genom Tarja Melakari med border collien Tending Jetblack respektive Jessica Svanljung med border collien Tendning Knight.

Sveriges lagledare Lotta Linusson och Kjell Edström hade komponerat ett lovande landslag, men det svenska laget fick finna sig i att hamna utanför pallplats. Bäst av de svenska deltagarna lyckades Mona Kjernholm tillsammans med sin vallhund Marvin. Länkar till resultatsidor finner du nedan.

 

 

Publ. [2011-10-22]

SKK GODKÄNNER EN ANLÄGGNING FÖR ANLAGSTEST

Nytt vildsvinshägn invigt

Bild laddas...
Det nya vildsvinshägnet i Agusa invigdes av landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Till vänster på bilden ses även Kjell Bräster, sekreterare i SKKs jakthundskommitté, och till höger Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner. [Foto: Henrik Barnekow]

I början av oktober invigde landsbygdsminister Eskil Erlandsson ett nytt testhägn för hundar i finns i Agusa, nära Brösarp i Skåne.

Det är den andra av SKK godkända anläggningen där man kan göra officiellt anlagstest i vildsvinshägn med sin hund.

Huvudsyftet med träning/testning i godkända vildsvinshägn är att bedöma hundens lämplighet för vildsvinsjakt. Därigenom kan man utesluta alltför skarpa hundar, som kan vara till skada både för sig själva och/eller vildsvinen. Det krävs för att jägarna ska kunna upprätthålla den goda etik som krävs för vildsvinsjakt med hund.

 

 

Publ. [2011-10-07]

HALT UNDERLAG OCH DÅLIG RESULTATRAPPORTERING PÅ

AGILITY-VM 2011 i fransk regi

Bild laddas...
2011-års agilitylandslag under träningsdagen i Stockholm på väg till nordiska mästerskapen i Finland i augusti. Se en större bild här...

Denna helg, den 7–9 oktober, pågår årets agility-VM i den franska staden Liévin.

I det svenska landslaget ingår bland andra fjolårets guldvinnande largelag, med Jenny Damm och border collien Ina, Åsa Gunnarsson och border collien Cadi samt Malin Elfström och border collien Swift. Och de är så klart mer än sugna på att försvara sina prestigefyllda medaljer.

VM-invigningen ägde rum fredag morgon. Under dagen kördes samtliga individuella hoppklasser, samt smallagens agilitylagklass på en skandalöst hal matta. Imorgon, lördag, körs resterande agilitylagklasser och samtliga hopplagklasser. Och på söndag är det dags för de avslutande individuella agilityklasserna.

SKKStrulig webbsida
Tyvärr är det svårt att komma in på arrangörens hemsida. Och inte finns där några resultat från de hittills avklarade klasserna publicerade. Men om de uppgifter som har nått redaktionen stämmer så är det fjolårets SM-vinnare Rikard Isoluoma och shetland sheepdog Lova som ligger bäst till individuellt, med en sjundeplacering inför smallhundarnas agilityklass.

Det är också strul med den direktsända webb-teven för dem som har betalt för att kunna titta. Det kostar 7 euro för en dag och 15 euro (drygt 140 kronor) för alla tre tävlingsdagarna. Men när man väl har lyckats koppla upp sig fungerar sändningen bra och är riktigt proffsigt filmad, med flera kameror så att man kommer nära de tävlande ekipagen.

 

 

Publ. [2011-10-05]

SALUKI REPRESENTERAR SVERIGE PÅ "VM"

Sveriges representant på World Challenge

Bild laddas...
[Fotografi av Torsten Widholm]

EWCEfter utställningen i Högbo är det klart att det blir salukin Shiraz California Dreamin' som för andra gången representerar Sverige i tävlingen Eukanuba World Challenge, som iår hålls i Orlando, Florida, USA, under den 17 - 18 december 2011.

Shiraz California Dreamin', ägs av Nicklas och Ingunn Solberg-Eriksson från Grästorp, kommer att tävla mot 43 hundar från övriga världen, till exempel årets Europavinnare Djari’s Unplugged Version, delägd av Camilla Tell-Collinge.

 

Publ. [2011-08-31]

"BEHÅLL LUGNET OCH GRIPS INTE AV PANIK" uppmanar SKK

Ny smitta hos hund funnen i sverige

JBVI slutet av augusti rapporterade Jordbruksverket att Sverige har fått sitt första bekräftade fall av sjukdomen Brucella Canis. Bakteriesjukdomen kan ställa till stora problem för hunduppfödare då infekterade hundar kan bli sterila.

Sjukdomen sprids vid parning
Sjukdomen sprids framförallt vid parning och så är också fallet med den importerade tiken, en american staffordshire terrier som nu är avlivad.

Brucella Canis kan vara väldigt svår att upptäcka, då den i många fall inte ger några yttre symtom. De symtom som finns kan även peka på andra åkommor. Trötthet, avmagring och glanslös päls är några exempel. Det man istället bör vara uppmärksam på är tikar som inte blir dräktiga eller aborterar sina foster. Hos hanhundar skall man vara extra uppmärksam på om testiklarna förändras eller om hunden blir steril.

Allvarlig sjukdomen
SKKI dagsläget finns ingen behandling mot sjukdomen. På grund av att den anses allvarlig kan myndigheterna även besluta om isolering, provtagning och avlivning av fler hundar, för att stoppa fortsatt spridning

Svenska Kennelklubben uppmanar på sin hemsida uppfödare att behålla lugnet och inte gripas av panik. Använd sunt förnuft och testa utländska avelsdjur före parning. SKK tipsar också om att hålla sig uppdaterad om den fortsatta utvecklingen.

 

 

 

Publ. [2011-05-05]

POLISMUSEET I STOCKHOLM VISAR

Utställning om polishundar

Bild laddas...

Polismuseet i Stockholm visar iår en utställning om sina arbetskamrater polishundarna, om hur Polisen har använt och använder sig av hundar i sin yrkesutövning. Svensk Polis har tagit hjälp av hundars speciella egenskaper och kvaliteér under de senaste hundra åren inom vitt skilda områden.

PolisAtt hunden har lätt för att lära och är mycket uppmärksam på människans signaler är exempel på egenskaper som uppskattas av poliskåren och gör den oumbärlig som arbetsredskap. Men hunden är inte enbart en arbetskollega utan ofta också en nära vän.

På utställningen får du lära dig mer om polishundens och människans gemensamma historia i Sverige, om de speciella krav som ställs på en polishund samt hur deras utbildning går till i praktiken.

I en speciell doftstation kan du själv pröva, hur bra du är på att känna igen alla de olika dofter som en polishund tränas att känna igen.

Så se till att besöka den såväl roliga som lärorika utställningen och handen på hjärtat, hur många olika dofter klarar du att känna igen egentligen?

 


Polismuseets öppettider:
SKKUtställningen öppnade portarna den 17 april 2011 och håller därefter öppet hela året ut tisdag till söndag. Gällande öppettider är tisdag – fredag 12.00-17.00. Lördag – söndag 11.00-17.00. Måndagar är det stängt.

Polismuseet, Museivägen 7, Stockholm. Telefon: 08-504 471 00.

 

Publ. [2011-05-04]

VISST ÄR VÄRMEN SKÖN, MEN DEN LOCKAR ÄVEN FRAM HUGGORMAR

Stor risk för huggormsbett

Bild laddas...

Den senaste tidens värme och sol har vi längtat efter, men värmen lockar även fram huggormen – något som för många nyfikna hundar och katter kan bli ödesdigert. Sedan våren kom har en stor mängd huggormsbett inrapporterats till Agria Djurförsäkring.

Nu har årets första huggormsbitna hundar och katter kommit in till veterinären. Det är i nosen och i tassarna som ormen oftast biter – beroende på att hundarna ofta är nyfikna. Den omedelbara konsekvensen av ett ormbett är att den bitna kroppsdelen svullnar upp, men giftet kan även orsaka blodbrist och skada både lever och njurar. Om bara hunden får veterinärvård inom rimlig tid efter bettet kan den bli helt återställd. Ett fåtal hundar och katter dör dock.

– De allra flesta hundar och katter blir friska igen efter behandling. De hundar som blir riktigt dåliga av huggormens gift kan numera även få ett serum, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

I snitt vårdas 1.700 hundar och 300 katter årligen för huggormsbett och det kan bli dyrt. Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5.300 kronor medan katternas vårdkostnad i snitt är något lägre, runt 3.800 kronor. Men för de djur som måste ha intensivvårdsbehandling för att bli bättre så stannar vårdkostnaden sällan på under 10.000 kronor.

– Av någon anledning klarar katterna huggormsbett mycket bättre än vad hundar gör, berättar Lotta Möller vidare.

Numera rekommenderas inte kortison slentrianmässigt till alla ormbitna djur. Det kan dock vara bra att ha med sig kortison om man vistas mycket långt från veterinär. Det bästa är att i förväg diskutera med sin veterinär om han eller hon tycker att det är lämpligt att ha kortison till hands.

Råd vid huggormsbett

• Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet har tagit i tassar eller ben.

• Uppsök veterinär snarast.

• Ge eventuellt kortison, enligt veterinärens ordination.

 

om AGRIA DJURFÖRSÄKRINGSBOLAG
SKKAgria Djurförsäkring är Länsförsäkringars specialistbolag för djur- och grödaförsäkringar. De har försäkringar för hästar, hundar, katter, övriga smådjur, lantbruksdjur och gröda.
Förutom att erbjuda flexibla försäkringar samarbetar Agria med flera djurägarorganisationer samt bidrar till veterinärmedicinsk forskning. Agria finns i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien.

 

Publ. [2011-04-01]

BAKSLAG FÖR SVERIGES IDEELA FÖRENINGAR

EU-avslag för föreningars momsfrihet

Bild laddas...

EU-kommissionen avslår svenska regeringens ansökan om en momsgräns för ideella föreningar, något som kan komma att påverka all verksamhet under SKKs paraply. I dag är i stort sett hela den svenska ideella sektorn undantagen från moms.
Finansminister Anders Borg är både förvånad och besviken över det negativa besked som regeringen har fått från EU-kommissionen.
- Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sade Borg på gårdagens pressträff.

Undantaget strider mot EU:s lagstiftning och EU-kommissionen har länge försökt få bort undantaget. Sverige kommer att driva frågan gentemot EU-kommissionen tillsammans med flera andra länder, som Österrike, Finland, Danmark och Nederländerna.

– Föreningslivet spelar en oerhört stor roll för samhälle. Det kan inte vara ett samhällsintresse att föreningarna ska ägna kvällarna åt momsregistrering, säger Anders Borg.

Sverige slåss för att den ideella sektorn ska slippa moms

I Sverige är i stort sett hela den ideella sektorn undantagen från momsplikt. Det tycker EU-kommissionen är fel. De anser att de svenska momsreglerna inte överensstämmer med EUs direktiv och kräver att Sverige inför momsplikt även för ideell verksamhet.

Det har Sverige protesterat emot och åberopar vår långa förenings- och folkrörelsetradition. Man menar att momsplikt för den ideella sektorn skulle vara förödande för exempelvis barn- och ungdomsverksamheten i idrottsklubbar.

Men även en stor del av den kulturella- och sociala verksamheten bedrivs idag av ideella organisationer liksom den verksamhet som finns under SKKs paraply. Att administrera momsen är ett ganska krävande arbete och den bördan skulle bli alltför tung och dyr för många av de små ideella föreningarna hävdade Sverige till sitt försvar. Enligt uppgift från finansdepartementet finns det, ungefär 120.000 ideella föreningar i Sverige.

Svensk ansökan om omsättningsgräns

Då beslutade regeringen att Sverige skulle överlämna en ansökan till Kommissionen om omsättningsgräns för momsredovisningen. Enligt denna ska verksamheter med en momspliktig omsättning på maximalt 1 miljon kronor undantas från momsplikten.

SKK– Inom SKK organisationen är det få klubbar som omsätter så mycket som en miljon. Om regeringens ansökan accepteras är det möjligen bara SBK, någon av de största Länsklubbarna samt förstås moderorganisationen som kommer bli momspliktiga. Alla övriga kommer däremot även fortsättningsvis slippa, säger Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman.

Nuvarande regler gäller tillsvidare

Kommissionen har emellertid inte låtit sig blidkas och avslog igår (2011-03-31) regeringens ansökan. Tills dess frågan är slutgiltigt avgjord, vilket enligt Finansminister Anders Borg kan ta flera år, kommer de nuvarande reglerna för momsfrihet för ideella föreningar gälla.

 

 

Publ. [2011-03-19]

NORDISKA REGISTRERINGS-SIFFROR

Norge och Finland som här – Danmark tappar

NordenVid årsskiftet sammanställdes sedvanligt registreringssiffrorna för det gångna året. De visade som väntat att antalet nyregistrerade hundar hade minskat något i i Sverige. Mest anmärkningsvärt var kanske att schäfern hade lämnat förstaplatsen efter drygt 40 år. Nu har vi tagit del av de nordiska grannländernas nyregistreringsstatistik, som har mycket gemensamt med vår.

Även i NORGE förlorade schäfern sin topposition, till förmån för labrador retrievern. Precis som i Sverige minskade även det totala antalet nyregistreringar.

I FINLAND ökade visserligen nyregistreringarna med någon procent, där var det några år sedan schäferns popularitet sjönk och petade rasen från förstaplatsen men i stort visar Finska statistiken gemensamma drag med den svenska & norska.

De DANSKA nyregistreringssiffrorna skiljer sig däremot markant från de övriga länderna. Där minskade antalet nyregistreringar med hela 7,5 procent.

 

 

Publ. [2011-03-11]

AGRIAS STATISTIK ÖVER HUNDARS NAMN

MOLLY Sveriges mest populära hundnamn

Bild laddas...

Vill du ha ett ovanligt namn för din hund? Då ska du undvika MOLLY, WILMA och LUDDE. De namnen ligger överst på Agrias lista över vanliga hundnamn.

Namn från sagornas och seriernas värld har länge varit tongivande när vi namnger våra hundar. Bland de tio vanligaste namnen finns till exempel LUDDE och BAMSE. Vi hittar också RONJA, som blev vanligt i samband med Astrid Lindgrens bok om rövardottern. Namnet Ronjas popularitet var dominerande för fem år sedan, men har nu halkat ner till en femteplats.

Andra namn som fått lämna toppen är FANNY, CHARLIE, LADY och ZORRO. I stället tar BELLA, SIGGE, ALICE och SELMA plats på Agrias tio-i-topplista.

– Det har blivit allt vanligare att ge hunden samma namn som vi människor har, speciellt om det har två stavelser, menar Cina Seidefors, informationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

 

Agrias Tio i Topplista över populära hundnamn
1 MOLLY 6 BAMSE
2 WILMA 7 SIGGE
3 LUDDE 8 ALICE
4 BELLA 9 ROCKY
5 RONJA 10 SELMA

FOTNOT: Namnlistan baseras på Agria Djurförsäkrings databas, som innehåller information om cirka hälften av alla Sveriges försäkrade hundar.

 

Fortfarande är kreativiteten stor bland hundnamnen, och det är tydligt att barnen ofta får vara med att bestämma den nya familjemedlemmens namn. Bland de femtio vanligaste namnen som finns på Agrias webbplats finns bland annat ZORRO, MIMMI, OZZY och SIMBA.

– Vill du ha ett ovanligt namn på din hund kan vi rekommendera FIDO, som kommer först på 580 plats, eller KARO, som återfinns i slutet av listan, avslutar Cina Seidefors.

 

 

om AGRIA DJURFÖRSÄKRINGSBOLAG
SKKAgria Djurförsäkring är Länsförsäkringars specialistbolag för djur- och grödaförsäkringar. De har försäkringar för hästar, hundar, katter, övriga smådjur, lantbruksdjur och gröda.
Förutom att erbjuda flexibla försäkringar samarbetar Agria med flera djurägarorganisationer samt bidrar till veterinärmedicinsk forskning. Agria finns i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien.

 

Publ. [2011-02-25]

AVREGLERINGEN AV APOTEKSMONOPOLET

Landets första apotekskedja för djurmedicin

Som ett led i avregleringen av apoteksmonopolet har turen kommit till djurmedicin. Ett 20-tal djursjukhus och kliniker har skrivit avtal med VetAp och öppnar successivt under det första kvartalet 2011.

Intresset för sällskapsdjur ökar kontinuerligt i landet och sedan 1998 har antalet hundar ökat med 30 procent. Efter veterinärbesök är djurägaren ofta tvungen att uppsöka närmaste apotek för receptbelagd medicin och får ofta vänta på läkemedlet som inte finns i lager. Nu levererar Veterinärens apotek, VetAp, läkemedel för djur inom ramen för ett konventionellt apotekstillstånd genom att etablera apoteksombud hos veterinärer. VetAp förkortar även leveranskedjan genom att sluta avtal direkt med läkemedelsindustrin.

– I samband med avregleringen finns en risk att läkemedel för djur inte prioriteras på grund av den låga marknadsandelen. Djurläkemedel är udda för ett humanapotek, men en veterinärs vardag, säger grundaren och ordförande i Pharmadistribution, JK Larsson.

VetApHan fortsätter: –Vi ökar servicen avsevärt genom att finnas med ett anpassat sortiment där veterinären, djuret, djurägaren och förskrivningen möts. Som grossist tillhandahåller vi även det som klinik och djursjukhus konsumerar. VetAp har kundtjänst och centrallager i Enköping och här finns specialiserade farmaceuter inom djurläkemedel tillgängliga per telefon och on-line via chat och webbkamera.

Genom att VetAp bygger ett apotek med all medicin på plats, så kan djurägaren få med sig läkemedlet till sitt sjuka djur på en gång, säger Anneli Bjöersdorff, vd och veterinär för Läckeby Djursjukhus i Kalmar.

Hon avslutar: –VetAp erbjuder även hemskickning av medicin och möjlighet finns för djurägare med recept från andra veterinärer, att hämta ut medicinen här hos oss.

 

 

FAKTA OM: Veterinärernas Apotek AB
Veterinärernas Apotek AB, VetAp, är ett apotek som specialiserar sig på veterinärmedicin och är en del av Pharmadistribution AB som säljer och distribuerar relaterade produkter inom veterinärområdet. Huvudägare är Sjätte AP-fonden.

VetAp står under Läkemedelsverkets tillsyn och har tillstånd att bedriva apoteksverksamhet och säljer ­läkemedel som är godkända i Sverige.

VetAp finns på veterinärkliniker och kundtjänst är bemannad med farmaceuter med specialist­kunskap om djurläkemedel.

WEBB-LÄNK: Besök Vetaps egen web-plats: [www.vetap.se/]

 

Publ. [2011-01-12]

INTERNATIONELL HUNDPOLITIK

Schäfer delas till två raser

RasModerklubben för schäfer, den tyska schäferhundklubben, har under sin stämma såväl 2008 som 2009 röstat för en delning av rasen.
Man ville att den långhåriga varianten skulle skiljas från den normalpälsade och bilda en egen ras. Ras

En begäran om detta överlämnades till FCI som under det senaste året diskuterat och utrett vilka konsekvenser en delning skulle få. I oktober i år beslutade FCI att delning av rasen skall ske redan från och med den första januari 2011.

–Det var ett överraskande snabbt beslut som kritiserats från FCIs egna kommittéer då frågan inte ansågs färdigdiskuterad. Ur ett praktiskt perspektiv sker delningen dessutom med alldeles för kort varsel. Vi kan omöjligt dela rasen redan från årsskiftet, då vi bland annat måste bygga om våra dataprogram först. Vi har därför tillskrivet FCI att vi delar rasen först från den första januari 2012, säger Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman.

FCIEnligt FCIs beslut skall det inte gå att registrera valpar efter två schäfrar som har olika hårlag när rasen delats. Eftersom det långhåriga anlaget är recessivt kommer de långhåriga schäferparen alltid få långhåriga valpar medan de normalpälsade paren kommer då och då, under oöverskådlig framtid, få felpälsade, det vill säga långpälsade, valpar i sina kullar.

– Vi anser att det är ett märkligt beslut att dela rasen. Detta då det bland annat strider mot FCIs intentioner och riktlinjer: att man ska undvika att dela raser i mindre populationer eftersom en bred avelsbas alltid är A och O, konstaterade Ulf Uddman.

 

 

Publ. [2011-01-09]

SYNSKADADES RIKSFÖRBUND

Fritt fram för ledarhund i första klass på tåg

Nu kan synskadade med ledarhund boka plats på tåget i första klass. Beskedet har lämnats av SJ till dess handikappråd.
– Att synskadade inte längre utesluts från att resa med första klass är principiellt mycket viktigt, säger Ronny Blidberg, Synskadades Riksförbunds representant.

SRFTidigare var synskadade med ledarhund hänvisade till att sitta i en särskild djurvagn. För två år sedan fick ledarhundsförare med hund möjlighet att boka plats i andra klass. Och nu, från och med den 12 januari, kan synskadade också boka plats i tågets förstaklassvagn.
Vi har arbetat för det här i över tre år, äntligen gick det i lås, säger Ronny Blidberg.

Samma möjlighet att välja
Synskadade med ledarhund har nu, precis som alla andra, möjlighet att välja vilket tåg de ska åka med. Beroende på hur långt i förväg man bokar kan till och med en biljett i första klass vara billigare än en i andra klass.
- Men det är främst en principiell fråga. Ingen ska vara utesluten från en möjlighet på grund av ett funktionshinder om det går att genomföra rent praktiskt, säger Ronny Blidberg

I första klass kommer det från och med juni 2011 att finnas en plats som är helt djurfri. Och skulle det uppstå en konflikt där någon djurallergiker och ledarhunden inte kan vistas i samma vagn, är det upp till personalen på tåget att lösa frågan.

 


FAKTA: Minst en handikapplats på varje tåg
Från juni 2011 kommer det också att finnas en handikapplats på varje tåg som är bokningsbar via internet. Den platsen kommer också att vara tillgänglig för synskadade med ledarhund.

 

Publ. [2011-01-07]

ÄVEN SBK HAR KOMMENTERAT ATT CESAR ÄR INBJUDEN TILL MYDOG

Cesar Millans besök i Sverige

Cesar Millan kommer till Sverige under MyDOG den 6-9 januari 2011. En del oberoende hundinstruktörer har väckt frågan kring lämpligheten i hans träningsmetoder och Svenska Brukshund-klubben (SBK) har blivit ombedd att ta ställning i frågan.

SBKI den debatt som förs har påståtts att Svenska Brukshundklubben samarbetat med MyDOG om att bjuda in Cesar Millan, vilket är felaktigt. Cesar Millan har inbjudits av arrangören av MyDOG och inte av Brukshund-klubben. Två av Brukshundklubbens lokalklubbar har dock anlitats av arrangören för att ansvara för den agilitytävling som genomförs på MyDOG.

Brukshundklubben har tidigare tagit avstånd från vissa av Cesars metoder då han, vid ett program som visades i svensk TV 2008, använde elhalsband. Eldressyr och stackel är enligt lag förbjudet i Sverige och Brukshundklubben tar tydligt avstånd från detta.

Sverige har en bra lagstiftning som reglerar vilka sätt som är tillåtna att bedriva hunddressyr på. Som ytterligare hjälp för hundägaren har Brukshundklubben en dressyrpolicy som tydligt uttrycker vilken hunddressyr vi vill framhålla. Kortfattat går den ut på att hålla sig inom lagens gränser och tillämpa positiv förstärkning vid hundinlärning. Vi utgår ifrån att även Cesar Millan följer svensk lag när han förevisar och förespråkar olika träningsmetoder i Sverige.

I USA, där Cesar Millan verkar, råder en annan kultur kring hundhållning och problem-atiken är en helt annan än vad vi vanligtvis träffar på här. Som hundägare är det viktigt att ha det i åtanke när man ser Cesars program eller läser hans böcker. Vad som också är viktigt att veta är att Cesar använder sig av många olika metoder beroende på vilka problem han möter. Många av de metoder som han använt sig av i sina program är helt i enlighet med vad vi anser främja en god hundhållning och bra inlärningsmetoder. Andra av hans metoder, främst de som bryter mot svensk lagstiftning, tar vi avstånd ifrån.

SBK ser Cesar Millan som en aktör av många inom hunddressyr, i Sverige och utomlands. Att fria eller fälla överlåter vi till dig.

 

 

Publ. [2011-01-03]

SVENSKA KENNELKLUBBENS POLICYS

SKK angående Cesar Millans Sverigebesök

På förekommen anledning vill Svenska Kennelklubben (SKK) kommentera de diskussioner som pågår i olika forum inför Cesar Millans framträdande på Svenska Mässans och Västra Kennelklubbens arrangemang MyDog i trettonhelgen 2011.

SKK ser Cesar Millans framträdande som en möjlighet för honom att själv personligen presentera sitt sätt att arbeta med hundägarproblem. SKK förutsätter att hans rekommendationer kommer att hålla sig inom svensk lagstiftning.

SKKSverige är ett föregångsland vad gäller utbildning både för hundar samt hundägare. Likaså är vi världsledande vad gäller forskning inom etologi. När det gäller olika sätt att bedriva lydnad och uppfostran av hund, finns en mängd olika instruktörer som praktiserar väl beprövade metoder.
SKK tar inte ställning för varken den ena eller den andra metoden utan överlåter ansvaret på den enskilda hundägaren. Valet kan vara högst individuellt för både hund och ägare.
Generellt rekommenderar vi annars att hundägare byter arbetssätt om man inte får det resultat man önskar.

SKK förutsätter att all hundträning följer gällande lagstiftning, den svenska djurskyddslagen samt SKKs dressyrpolicy.

Inom SKK är Svenska Brukshundklubben (SBK) den klubb som bedriver den mest omfattande utbildningen för landets hundägare. SBK finns på en mängd olika platser i landet vilket innebär att en hundägare aldrig behöver ha långt till utbildningstillfällen.

 

SKKs tidskrift Hundsport
Annons
| SKK | Bli medlem |
Annons
| SKK | Ägar-Reg. |
Annons
| SKK Shop |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Bild laddas...
2011 ÅRS OMSLAG | Det är dags att summera 2010 års omslag. (Större bild här...). På Hundsports Facebooksida kan man tycka till om sitt favoritomslag. (Besök Hundsport på Facebook...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
STOCKHOLM HUNDMÄSSA | 10-11/12-2011 | Ett bildspel från Best in Show-finalen vid STHLMs HUNDmässa. Se bildspelet här... [Foto: Lillemor Böös]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
REGLEMENTEN | Från och med den 1 januari 2012 träder en mängd reviderade regelverk i kraft i och med att en ny femårig låsningsperiod inleds. För en del regelverk är förändringarna små medan andra regelverk har genomgått större förändringar.Läs vidare här...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
STOCKHOLM HUNDMÄSSA | 10-11/12-2011 | Ett bildgalleri från BIG och BIS finalerna vid STHLMs HUNDmässa. Se galleriet här... [Foto: Lillemor Böös]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
STHLM HUNDMÄSSA 2011 | Den 9-10 december arrangerade Svenska Kennelklubben (SKK) årets största hundfest, Stockholm Hundmässa 2011 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Runt 6.000 hundar bedömdes i utställningsringarna, dessutom arrangerades nordiska mästerskap i junior handling, SM i freestyle och lydnadstävlingar i elitklass.
Till årets Best in Show utsågs strävhåriga foxterriern Crispy Legacy, på bilden ovan med ägare/uppfödare Agneta Åström från Helsingbor. Se en större bild här...
SKK kunde under söndagkvällen räkna hem över 30.000 besökare och 8.000 hundar, under STHLM Hundmässa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
STOCKHOLM HUNDMÄSSA | 10-11/12-2011 | Sanningens ögonblick närmar sig… BIS-domare Rainer Vourinen gör en allra sista genomgång av sina finalister på Svenska Kennelklubbens evenemang Stockholms HUNDmässa den 10-11 december 2011, innan han avslöjar sitt slutliga val. Se en större bild här... [Foto: Lillemor Böös]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild laddas...
KOMMERSIELLA ANNNONSÖRER | Läs online eller ladda hem en uppdaterad prislista/infobrochyr, i form utav en PDF-fil. Läs vidare...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons
| Nya SKK-WEBB |

 

 

Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright