Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
FAKTA SIBERIAN HUSKY
Ursprungsland/hemland: USA
Officiell ras sedan: 1930
Användningsområde: Slädhund
Indelning enligt SKK: Grupp 5
Bakgrund/ändamål: Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd.
Nordvikens Kutter tog hem segern i öppenklass och blev så småningom även bäst i rasen.
Allehunda Nyheter Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

Siberian husky: Korrekt kors är viktigt för en bra draghund

Det är dags för rasspecial för siberian husky. Ett myller av människor håller på att inta platserna runt utställningsringen. Närmast domartältet har det varit fullsatt sedan länge. Däremot står där nästan inga burar. Istället sitter hundarna uppbundna på långa led längs kanten på området.

Uppmaningen i inbjudan till utställningen visar sig redan vara välbehövd. Där står "Kom ihåg att städa efter din hund! Städningen gäller förstås både att plocka bajs och fylla igen gropar!" Det är ingen hemlighet att Siberian husky är en grävande hund.

Med drygt 200 anmälda, från hela Norden, är startfältet ett av de största genom tiderna. Förväntningarna är stora. Det är veteranen Karsten Grönås som, tillsammans med Tina Permo, är domare den här helgen. Karsten är en av de första i Norden som började med siberian husky och har varit framgångsrik inom draghundsporten i många år.

Det syns. Han är som plockad ur Skriet från vildmarken. Hatten skuggar hans ansikte, som vittnar om att han är en man som tillbringat en stor del av sitt liv på fjället, på släden, bakom ett hundspann. Den här helgen ska Karsten skilja agnarna från vetet i den svenska siberian husky-stammen.

Typskillnader
Rasen siberian husky är avlad med olika inriktningar, vilket har gjort att den förekommer i flera olika typer. Den ursprungliga siberian husky är en arbetande hund som varken är grov eller klen och rör sig till synes utan ansträngning. Karsten har dömt siberian husky på utställning över hela Europa och menar att vi i Sverige har en väldigt hög standard på hundarna.

–Vissa länder har fått sämre kvalitet på hundarna genom åren. De svenska hundarna har bibehållit sin kvalitet. De har bättre exteriör och bättre rörelser. I andra länder ser jag ofta hundar som är direkt otypiska och dåligt byggda.

När Karsten dömer på utställningarna är det först och främst vinklar och rörelser som han tittar på. Hunden ska se ut som en Siberian husky och inte vara för tung eller lätt. –Det är lätt att en Siberian husky får för kort kors eller överarm. Korset är väldigt viktigt för att hunden ska få ett bra driv i steget.

På pälsade hundar är det ibland svårt att se korsets längd och vinkel. Då tar Karsten hjälp av händerna istället, känner och mäter ut hur korset sitter. Han är noggrann och det märks att han lägger stor vikt vid bedömningen. Det spelar ingen roll att han stått i snart två dagar och bedömt över hundra hundar.

”Hur många mil…?”
Siberian husky är en arbetande ras och man pratar ofta om hur många mil den har dragit släde.

Nordvikens Kutter placerade sig genast högt bland hanhundarna första dagen och blev till slut bäst i rasen. Han är en tre år gammal hane som har 500 mil i bakfickan från förra säsongen. Vanligtvis är han en av de hundar som går långt bak i hundspannet och drar det tyngsta lasset, eftersom han är så stark och rejäl. Kutter har redan hunnit vara med och vinna ett långdistanslopp på 30 mil och har två av de tre förstapris som krävs för ett polarhundchampionat. Men för matte Annica Uppström är inte championaten det viktigaste.

–Kutter är en otroligt trevlig och fin hund. Han har aldrig varit skadad och är en duktig draghund. Det är det viktigaste av allt. Solen börjar gå ned och rasspecialen närmar sig sitt slut för i år. En vagn förspänd med ett fyrspann susar förbi på grusvägen nedanför utställningsringen. Hundar packas i stora släpvagnar med boxar. Linor plockas ihop

tillsammans med campingstolar och erövrade säckar med hundfoder. Efter en lång och händelserik helg återstår snart bara att fylla igen groparna…

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright