Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
Grupp 2 var showens överlägset största grupp; hela 2.600 hundar av utställningens totalt 5.500! BIG blev dvärgschnauzer svart, Dreamkiss Trump Card, ägare Tatiana Kaptsova från Ryssland.
Stående fågelhundar dömdes av FCIs president Hans Muller som fann sin vinnare iengelsk setter Blue Baltic’s Iceartist Victor , ägd av Elisabeth Preissl & Martina von Canal, Tyskland.
Vinnaren av grupp 1 kom från Schweiz, oes Manrose Marquesa di Brera, äg. Mans1fred Bruhin & Romy Imholz.
Från Holland kom basset hound Velvet Vince v. Grunsven, äg. R.A.J. Smits.
Best in Show blev afghanhunden Kouros Vita Spericolata, ägare Maria Cristina Leonardi från Italien. Andraplats gick till mopsen Los Chatos del Turia I Hate Mondays, ägd och uppfödd i Spanien av Ferrer Dobon Blanca. Och på tredjeplats kom den amerkanska cocker spanieln Brickett N Carte It’s Beyond Me. En import från USA som ägs av Jessica och Barbara Brickett, Belgien.
SKKs tidskrift Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

LUXEMBURG SHOW –populär och välarrangerad

Det var en bra idé av ledningen för Luxenburg-showen att kombinera en stor utställning med styrelsemöte i FCI. Det skapar möjligheter för att få intressanta domare till utställningen. Domare som annars skulle vara för dyra att anlita, eftersom de kommer ända från Asien och Sydamerika.

Från BIS-seger i Zagreb kom skots terrier Tamzin Theadora med handler Josip Skavic.

Det är också väldigt viktigt för dessa domare att döma vanliga kontinentala raser av ursprungstypen och jämföra den med den amerikanska typen. Dessutom får de möjlighet att se och döma raser som man sällan ser på utställningar i Sydamerika eller Asien. Sydamerikanska och asiatiska domare bjuds oftare in för att döma i USA, trots att de tillhör FCI. Och om de inte får möjlighet att döma europeiska raser regelbundet – efter FCI-standards – riskerar man att de förlorar känslan för de kontinentala typer av raserna som vi har i Europa.
Jag minns tydligt världsutställningarna i Mexiko, Rio de Janeiro och Buenos Aires. Vissa raser tenderade att skilja sig mycket från rasstandarderna. Inte för att FCI-länderna alltid har de bästa hundarna, men i vissa raser är skillnaderna enormt stora, som till exempel setterraserna och golden retriever.

För domarna i fråga måste showen i Luxemburg vara en fantastisk upplevelse. Den är känd för att vara gästvänlig, och att bli inbjuden att döma på en utställning med dubbelt så många hundar som på en världsutställning i Sydamerika måste vara en ära för dessa domare.

Frankrike största nation
5487 hundar, av 256 raser och från 32 länder, deltog i utställningen. Återigen var Frankrike största nation med 1558 hundar, följd av Tyskland med 1157, Belgien med 980 och Holland med 700 hundar. Ryssarna gillar också Luxemburgutställningen och hela 93 ryska hundar var anmälda. Men det kom också hundar så långt ifrån som Israel, USA, Island och Japan.

49 domare hjälpte till att ro utställningen i land. De kom från 21 länder och så långt ifrån som Argentina och Costa Rica. Det är en njutning att titta i katalogen. Den innehåller snygg statistik och ger en bra överblick över vem som dömer var, vad och hur många, med mera. Resultaten är omedelbart tillgängliga på hemsidan och man får en känsla av att allt flyter på som om en hund-show är det mest naturliga i världen.

Intressant är att av de 2604 hundarna som dömdes på lördagen tillhörde 1210 grupp 2. På söndagen var det grupp 9 (sällskapshundar) som var den största gruppen med 954 hundar. Flera domare dömde över 90 hundar, som Hans Müller, FCI:s schweiziske ordförande. Flest av alla dömde dock Norman Descheymere från Belgien. Med 114 hundar i sin ring så hade han att göra.

Italienska strävh. normaltax Dribbliing och äg. Annaluce Saletti fick, liksom övriga gruppvinnare, en stilig majolicavas med sig hem till minne av framgången.

Italiensk afgahn blev BIS
Miguel Angel Martinez från argentinska kennelklubben hade mycket att stå i med 88 mopsar att döma (samt tre kromfohrländer), men var ändå i form för att döma Best In Show. På tredje plats placerade han amerikanska cocker spanieln Brickett N Carte It’s Beyond Me. En import från USA, uppfödd av Carol Zielinski. Denna treåriga tik var anmäld i championklass av Jessica och Barbara Brickett, som bor i Belgien.

Miguel Angel Martinez var glad över att hans BIR-mops vann grupp 9, så att han kunde lyfta upp den till BIS-2. Los Chatos del Turia I Hate Mondays är tre år, uppfödd i Spanien av Ferrer Dobon Blanca som fortfarande äger hunden. Los Chatos var också anmält i championklassen.

BIS blev afghanhunden Kouros Vita Spericolata. Kouros är uppfödd i Italien där han fortfarande bor med sin matte Maria Cristina Leonardi. Han är fem år och även han var anmäld i championklassen. Han vann i stor konkurrens och det var Rafael De Santiago från Puerto Rico som dömde både rasen och grupp 10.

Återigen var det här en trevlig och välarrangerad utställning. Det tycks som om det enda problemet som arrangören av Luxemburgshowen kan få är för många anmälningar och trångt om utrymme. Men det märks aldrig någon panik, inte ens minsta lilla nervositet hos arrangören. Kommande utställningar i Luxemburg äger rum den 5-6 september och 27-28 mars 2010.

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright