Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
ÓJŠtten GoliatÓ, det vill sŠga belgiskŠgda sankt bernhard Essenza vanÕt Hof ten Eynder, uppfšdd och visad av Franky De Tandt. BIS dšmdes av mrs Ann Ingram. I rasen hade Essenza dšmts av Leif-Herman Hjort.
SKKs tidskrift Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

Liège – Kamp mellan »lille David & stora Goliat«

Trots den ekonomiska krisen, som naturligtvis även har drabbat Belgien, lyckades Liège locka lika många hundar, 1774, som förra året. Men så har utställningen också rykte om sig att vara den bäst organiserade i Vallonien. Där bjuds det alltid på en massa extra. Som Guldkopplet och Guldtrimmaren och annan underhållning.

Vädret såg lovande och behagligt ut, inte som tidigare år då det ofta har varit väldigt varmt inne i hallarna. Den här utställningen har många besökare vissa år och andra år nästan inga. I år var mängden okej, särskilt under lördagen.

För sjätte gången tävlades det om Guldtrimmaren. Det är en tävling som har blivit mer och mer känd utanför den belgiska gränsen. I år hade den deltagare från både Frankrike, Holland och Irland.

Populärt med ”seniorhandling”
Guldkopplet är en annan tävling förknippad med Liège. Det var här man startade med bedömning i seniorhandling i Belgien. Och nuförtiden är handlingstävlingar inte längre bara en favorit för tonåringar, utan också väldigt populära bland vuxna och seniorer. I år deltog handlers från Holland, Schweiz, Tyskland, Danmark och – naturligtvis – Storbritannien.

Den här utställningen är för Vallonien vad Kortrijk är för Flandern. Dessvärre fanns det ingen huvudsponsor i år, så arrangören hade det inte lätt ekonomiskt. Förra årets sponsor ville inte längre vara med och när arrangören fick veta det var det redan för sent för att hinna hitta någon ny. Hursomhelst så märkte varken publiken eller utställarna någon skillnad.

I Liège finns det alltid något för dem att titta på eller göra. Barn och vuxna roades av en clown med en uggla och en akrobatisk hund, handlingstävlingen, trimtävlingen, konstutställningen, heelwork to music med mera.

David mot Goliat
Hundar var anmälda från inte mindre än 14 europeiska länder. De 22 domarna kom från 15 länder. BIS-finalen dömdes av Ann Ingram från Irland. På lördagen var hennes vinnande hund pomeranian CR Point Taken, uppfödd av Bettina Nolte från Tyskland.

Denna lille hane var anmäld i öppenklass, där han dömdes av Theo Leenen från Belgien. Ove Germundsson tyckte att han var bäst i grupp 5. På söndagen fick han komma tillbaka och tävla mot den bästa hunden den dagen – sankt bernhard Essenza van’t Hof ten Eynder.

En fyraårig tik, uppfödd och visad av Franky De Tandt. Hon var anmäld i championklass. Ann Ingram hade alltså att välja mellan lille David eller jätten Goliat. Slutligen valde hon Essenza.

Att föda upp en sund jättehund av finaste klass är förmodligen lite svårare än att lyckas med en småväxt ras, men jag vet inte om det var anledningen till hennes val. Vi ser fram emot nästa utställning i Liège, den 24-25 juli 2010. Jag hoppas att arrangören är förberedd, eftersom den ekonomiska krisen förmodligen ligger bakom oss då. Vi kan nog förvänta oss 2000 eller fler anmälda hundar.

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright