Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
BIG gr 9: den svenska storpudeln Da Maya Hightide Splash, äg. M Galloway och Lotta Sandell.
Den svenskfödda papillonen Siljans My Man var BIG-2
BIG Gr 10: Gruppvinnare för domare Espen Engh blev Eva Hagforsen med sin saluki Amiyat Anakin.
 
BIS: Holländske Evert Wieldraaijer hade tio fina hundar i finalen. Mest av alla gillade han den unga petit basset griffon vendéen, Cappuccino van Tum-Tum’s Virendjes, ägd & uppf. av välkända Gwen Huikeshoven, och på andra plats kom den vackra airedaleterriern No Doubt of Malton, delägd av Jacko Bouma (uppfödaren), R Ache och T Steinbach.
Allehunda Nyheter Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

Fina svenska placeringar i Amsterdam

Vinnarutställningen i Amsterdam är en av de viktigaste och mest berömda showerna i Centraleuropa. I november deltog fler än 4800 hundar. Det är lätt att resa från ett land till ett annat inom Europeiska unionen, vägarna är bra och avstånden inte så långa till grannländerna. Så oftast är det en stor blandning på nationaliteterna bland utställarna. 2008 var inget undantag.

Även domarlistan var multinationell och ingen behövde döma något orimligt antal hundar. Det är inte vanligt i Nederländerna att en domare endast dömer 40-50 hundar, men i vissa fall dömde domarna ännu färre i Amsterdam.

Det har blivit väldigt svårt att bli domare och ännu svårare att få kvalifikationerna som krävs för att döma fler raser. Så det finns många enrasspecialister i Nederländerna, och även de måste ju anlitas. Men uppenbarligen har det skett ett generationsskifte och det har inneburit förändringar i kvalifikationssystemet för domarna.

Det behövs alltid allrounders, för någon måste ju döma även de ”ovanliga” raserna. Och när det inte finns någon domare i landet, har domare bjudits in från andra länder. Inte undra på att en del av domarna har undrat varför de inte kan få utbilda sig till allrounddomare, eller åtminstone så att de kan döma fler raser. Nu har det i alla fall utbildats några nya allrounders och fler är på gång.

Sussex spaniel-träff

Det var en specialträff för sussex spaniels på denna show. Rasen är ovanlig överallt i världen. Men i Amsterdam kunde man se 27 individer, från olika länder. Det är toppen att entusiasterna håller kontakten, träffas och ser varandras hundar, samt att publiken kan få se och förhoppningsvis bli intresserad av rariteterna.

BIS-domare var den populära nederländske veterandomaren Evert Wieldraaijer. Och det var tio fina hundar som samlades i hans ring.

Mest av alla gillade han den unga petit basset griffon vendéen, Cappuccino van Tum-Tum’s Virendjes, ägd och uppfödd av Gwen Huikeshoven. Hon har ofta setts på prispallen med sina petit och grand bassetar på europeiska utställningar.

Den här unga hunden, yngre än två år, har brittiskfödda föräldrar och det sades att han redan hade blivit BIS på en annan show två veckor tidigare. Så jag förmodar att vi kommer att få se mer av honom i framtiden, för uppenbarligen är han en stjärna på uppåtgående.

Endast två hundar blev placerade och på andra plats kom den vackra airedaleterriern No Doubt of Malton, delägd av Jacko Bouma (uppfödaren), R Ache och T Steinbach.

Svenska framgångar

De andra gruppvinnarna var briarden från Belgien, Eldali du Manoir Noble, äg. Snoeks och Verhermelendonck; den svarta terriern Blek Rossi Ivolga, äg. N Raets, importerad från Sibirien; den strävhåriga kanintaxen Fanta uut de Slikhoek, äg, C Satter-Mol och M Satter; eurasiern Red Raven Fieter de Fointjes, äg J A Scholten; den brittiska korthåriga vorstehn Kavacanne Gift of the Gab, äg. A och P Rose; flatcoated retrievern Wagging Tails Rolf Muntz, äg. M Voorneveld-Smoorenburg; den svenska storpudeln Da Maya Hightide Splash, äg. M Galloway och C Sandell samt en annan svensk hund – salukin Amiyat Anakin, äg. E Hagforsen.

Den svenskfödda papillonen Siljans My Man var BIR och grupptvåa. Dessutom har någon importerat drevrar till Nederländerna. En drever deltog i utställningen Allestorps Saga, uppf. B Johannesson, äg. J Lodewijk. Och den var naturligtvis BIR.

Jag dömde grupp 2 och mitt val, den svarta terriern, fick rasentusiasterna att jubla. De berättade för mig att det var första gången som rasen hade vunnit sin grupp och kramade varann med tårar i ögonen. Till och med ägarna till hundarna som blev slagna av den vackra tiken. Trevligt att kunna göra någon glad.

Jag dömde också vizsla. Kvaliteten var överlag dålig, för de flesta ägarna är enbart intresserade av jakt. Men den korthåriga BIR-hunden var av bra kvalitet, en amerikansk import från Ungern(!), Ch Egri Hunor at Luxatori, uppf. M Rathburn och äg. T Hamori.

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright