Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
Lotta Larsson, foto
Allehunda Nyheter Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

Clumbermästerskapet

Lördagen den 19 september höll Clumber spanielklubben sitt sedvanliga inofficiella jaktmästerskap som kallas Clumbermästerskapet. I trakterna kring Tranemo, Västergötland, skulle tävlingen gå av stapeln. Men innan den kunde komma igång så fick flertalet av de anmälda tävlingsekipagen en rejäl läxa i hur en GPS kan luras. Fyra bilar lotsades in på en traktorstig i skogen av sina GPSar och envisades med att detta var den rätta vägen. Vi fick oss ett rejält skratt och kunde konstatera att när clumbergänget gör något så finns det alltid historier att berätta efteråt.

Vi fick förmånen att få två engelska domare att döma tävlingen detta år, nämligen Alan Rogers och David Norton. Två brittiska herrar som har vuxit upp med spanieljakten sedan barnsben. Upplägget var därför enligt engelskt maner det vill säga working test med parsläpp i både mästerskapsklass och novis-klassen. Parsläpp var något som var nytt för samtliga startande hundar. Nio ekipage fanns på startlistan inför denna dag.

Extra trevligt var att ett par clumbervänner hade åkt ända från Holland för att delta med sina två clumber tikar. Deras jaktspringer fick i dag endast se på.

Det fanns gott om vilt i markerna och hundarna blev taggade direkt. Markerna som hundarna jagade över var blandad nedblåst skog samt buskar av olika slag. Det var tufft att ta sig fram.
Fastän ingen av hundarna någonsin hade varit med om parsläpp tidigare, så jobbade de effektivt och koncentrerat över marken. Givetvis ”störde” hund och förare som gick parallellt, men ingen av hundarna gjorde någon större grej av det.

Hundarna var också stadiga under det att den parallella hunden jobbade för sina apporter. Varje hund fick apporter i form av både enkla markeringar och en dold som krävde lite extra. De oerfarna hundarna hade svårast med den dolda apporten, men inget annat var heller väntat. Några av hundarna startade på ett fältprov för allra första gången och vi var mycket överraskade över att det fungerade så bra som det gjorde.

När alla hundar var provade på fält-delen, några dessutom i flera släpp, så åkte vi iväg till en sjö för att testa hundarna på vatten. Eftersom detta kanske var sommarens sista solgassande helg så var vattenprovet mycket välkomnande för de svettiga hundarna.

Domarna summerade sedan dagen och utsåg SUCh Westerly Gaels Soft Whisper, ”Eddie”, och undertecknad till årets clumbermästare. Helene Bengtssons egenuppfödda SU(u)Ch Moon Family Only A Boy, ”Boye”, utsågs till bästa novis-hund samt fick dessutom domarens pris. Boye är en kille som vi förhoppningsvis får se mer av på fälten framöver.

Domarna som inte hade sett clumber spaniel jaga förut kommenterade hundarna med att säga att de var imponerade över deras jaktlust och sätt att jaga. Vi fick givetvis också några träningstips som alltid är uppskattade att få. Sammanfattningsvis var detta en helg att minnas. Minnas för det fina vädret, den trevliga stämningen och givetvis för den roliga tävlingen.

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright