Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport.se | Nyheter
SLCCh Grändens Betty Mc Beal och matte Ingert Holmquist under prisutdelningen på EM i lure coursing i Tjeckien.
Allehunda Nyheter Sid Uppd.
2009-03-03
Sänd in er Allehunda-notis till:
Post adress:
Tidningen Hundsport, "Allehunda". Box 201 36. 161 02 Bromma.
E-post: hundsport@swipnet.se
Kontakta oss när det gäller Allehunda i Hundsport.
Tel: 08-80 85 65 Fax: 08-80 85 95

Betty Mc Beal – första svenska europamästarinnan i lure coursing

Förra året blev hon Årets bästa lure coursing-whippet i Sverige. I våras blev hon champion. Som om inte det vore nog lyckades SLCCh Grändens Betty Mc Beal, den 25 juli i Tjeckien, bli den första svenska whippeten som har vunnit EM i lure coursing.

–Jag hade inga förväntningar när vi tillsammans med goda vänner åkte ner till Tjeckien. Men jag skojade och sa att om Betty hamnar bland de sex pristagarna så bjuder jag på en festmiddag på lokal, minns matte Ingert Holmquist från Åhus.

När prisutdelningen började visste hon inte hur det hade gått. Lure coursing är en bedömningssport där domarna sätter betyg på hundens entusiasm, snabbhet, rörlighet, uthållighet och följsamhet, så det är inte alltid den snabbaste hunden som vinner. Och efter första loppet hade åtminstone en annan svensk tik två poäng mer än Betty.

Ingert och hennes sambo stod där och väntade. Tikarna på sjätte, femte och fjärde plats ropades upp. Ingert tyckte att de skulle börja dra sig därifrån, för hon trodde att det var kört. Så hörde hon plötsligt: ”Mästarinnan är en svensk hund”.

Men inte ens då kunde Ingert tro att det var hennes egenuppfödda Betty som speakern syftade på. Inte förrän hon hörde rösten ropa: ”Grändens Betty Mc Beal”.

–Vi blev chockade. Aldrig tidigare har någon svensk whippet vunnit EM i lure coursing. I år var det 59 tikar som startade. Betty hade inte bara högst poäng bland dem, utan även när man räknade in hanarna.

Kuperade banor
Banorna i Tjeckien var väldigt långa, kuperade och låg på 800 meters höjd. Det passade tydligen 3,5 år gamla och 13 kilo lätta Betty, som efter att ha blivit bästa lure coursing-whippet i Sverige 2008 var en av de sex tikar som togs ut till det svenska whippetlandslaget i år. Ingert och sambon Leif fick även med en hane i landslaget, Bettys halvbror Grändens Lord.

–Tjusningen med lure coursing är att hundarna tycker att det är fantastiskt roligt och att det är så vackert att se dem flyga fram. Det är ju det som de är gjorda för. Att åka runt på tävlingar är också ett sätt att träffa likasinnade, menar Ingert.

Mamma till Betty och Lord är Per-Mobile Ally Mc Beal, som snart blir tio år. Hon och den ett år yngre Per-Mobile Dashing David är de övriga två whippetar som lever med Ingert och hennes Leif i Åhus.

–Vi bor nära havet och hundarna håller sig i form genom att springa på stranden. Det är perfekt, förklarar Ingert. Alla fyra whippetarna i familjen har tävlat i lure coursing. Men varken
Bettys mor eller bror har varit i närheten av Bettys framgångar.

Står still och darrar lite
–Hon är väldigt smidig och oerhört fokuserad på trasan. Innan loppen är hon inte stressad och uppjagad utan står alldeles still och darrar lite, beskriver Ingert. De närmaste planerna för europamästarinnan är att hon ska försöka hålla undan konkurrenterna även i år och bli Årets mest framgångsrika lure coursing-whippet.

–Och i höst ska vi åka ner till Italien. Jag har en dotter som bor där, så vi ska hälsa på henne och passa på att tävla med Betty. Det vore roligt om hon kunde bli även italiensk lure coursing-champion. Vem vet? Kanske lyckas Ingert även hitta en värdig hane att para sin duktiga tik med under resan. För om allt går vägen ska Betty bli mamma för första gången nästa år.

SKK Info-Avd.
Bild Laddas… Bild Laddas…
Hundsport
Gå upp! Hundsport | Copyright